<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
May 21, 2019

Turkije laat zich steeds meer zien in Latijns-Amerika

Turkije heeft maandag een nieuw ambassadegebouw geopend in Guatemala. Ankara beoogt daarmee nauwere betrekkingen met Caraïbische en Zuid-Amerikaanse landen.

“Het nieuwe ambassadegebouw zal de bilaterale betrekkingen verder versterken. Guatemala is een van de belangrijkste strategische partners van Turkije in Latijns-Amerika”, reageerde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu tijdens de openingsceremonie, die in het land was als onderdeel van een officieel bezoek voor de SICA-vergadering (Central American Integration System).

Hij benadrukte dat de betrekkingen tussen Turkije en Guatemala op elk gebied toenemen, met inbegrip van diplomatie, handel en cultuur, dankzij de inspanningen van de diplomatieke missies van Turkije en staatsinstellingen zoals het Turkse bureau voor samenwerking en coördinatie (TIKA).

Hoewel Turkije sinds de 19e eeuw diplomatieke betrekkingen onderhoudt met Latijns-Amerikaanse landen, bleven de betrekkingen tot het begin van de jaren 2000 vriendelijk, maar, zoals het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken definieert, “stagnerend” als gevolg van geografische afstand.

Bovendien was Turkije in de Koude Oorlog in lijn met het Westen, terwijl Latijns-Amerikaanse landen deel uitmaakten van de Non-Aligned Movement (NAM). Met de vaststelling van het “Actieplan voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied” in 1998 en de verklaring van 2006 als het “Jaar van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied” in Turkije, kregen de betrekkingen een nieuwe impuls. Vanaf dat moment begonnen de twee partijen wederzijdse officiële bezoeken aan elkaar af te leggen.

In deze context werden door TIKA tussen 2008 en 2018 bijna 200 projecten en activiteiten, met name op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, landbouw en infrastructuur, gerealiseerd.

De minister van Buitenlandse Zaken zei dat Turkije op dit moment een consulaat-generaal en 16 ambassades in Latijns-Amerika heeft, waardoor de inhuldiging van een Turkse ambassade in Uruguay snel zou plaatsvinden. Ook zal Turkish Airlines [in augustus] Mexico-Stad toevoegen aan zijn bestemmingen in Latijns-Amerika, liet Çavuşoğlu weten.

Op haar beurt zei de Guatemalteekse minister van Buitenlandse Zaken, Sandra Jovel, dat de opening van het nieuwe ambassadegebouw de versterking en verdieping van de reeds bestaande betrekkingen tussen de twee landen betekent, eraan toevoegend dat de SICA-agenda met Turkije betrekking had op de kwesties van democratische veiligheid, klimaatverandering, rampenpreventie en economische integratie en de versterking van de organisatiestructuur.

Ze bedankte ook het Turkse volk en de Turkse regering door te wijzen op de steunactiviteiten van TIKA in het land.

Çavuşoğlu is maandag ontvangen door de Guatemalteekse president Jimmy Morales in het Nationaal Paleis van Cultuur in een vergadering die ook is bijgewoond door Jovel en de Turkse ambassadeur Süleyman Gökçe.

Eerder op maandag sprak Çavuşoğlu tijdens een panel in Mexico-Stad en ontmoette zijn Mexicaanse collega-minister.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – GUATEMALA-STAD | Gepubliceerd: 21-05-2019

May 21, 2019
Loading posts...