<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Feb 03, 2019

Turkije leent Irak 5 miljard dollar

Turkije zal ongeveer 5 miljard dollar aan leningen verstrekken voor de wederopbouw van Irak.

Dat liet de Turkse minister van Buitenlandse Zaken zondag weten.

“De grootste inzet is voor Irak”, vertelde minister Mevlüt Çavuşoğlu tijdens een bijeenkomst georganiseerd door de gemeente Beyoğlu in Istanbul. “We verstrekken een krediet van 5 miljard dollar.”

Turkse zakenmensen zullen deze lening gebruiken voor hun projecten in Irak. “We zijn al begonnen met de coördinatie van deze projecten voor de wederopbouw van Irak”, zei Çavuşoğlu.

De topdiplomaat voegde eraan toe dat hij de beide steden, de Iraakse hoofdstad Bagdad en Erbil, de administratieve hoofdstad van de Koerdische regionale regering, zal bezoeken. Ook zal president Recep Tayyip Erdoğan Irak bezoeken na de lokale verkiezingen in Turkije gepland op 31 maart.

In 2017 was Irak de op drie na grootste exportpartner van Turkije, aldus het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Het bilaterale handelsvolume van Turkije met Irak is gedaald van 2014 tot 2016 als gevolg van veiligheidsproblemen in Irak. In 2017 is deze trend omgekeerd en het bilaterale handelsvolume is toegenomen”, verklaarde het ministerie, eraan toevoegend dat Turkije verwacht dat het handelsvolume de komende jaren meer dan 12 miljard dollar gaat bereiken.

In de zomer van 2014 heeft Daesh een groot deel van het noorden en westen van Irak beschadigd.

Na een oorlog van drie jaar verklaarde de Iraakse regering eind 2017 dat de militaire aanwezigheid van Daesh in Irak bijna was geëindigd door “operaties ondersteund door een internationale alliantie geleid door de VS”.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 03-02-2019

Feb 03, 2019
Loading posts...