<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Sep 12, 2022

Turkije maakt grootste sociaal woningproject ooit bekend: 250.000 nieuwe huizen

In Turkije wordt binnenkort in alle 81 provincies gestart met de bouw van in totaal een kwart miljoen nieuwe sociale woningen, het grootste woningbouwproject ooit in het land. Ook gaan 100.000 bouwklare kavels in de verkoop en worden 10.000 winkelruimtes gerealiseerd. In totaal trekt de Turkse regering zo’n 362 miljard lira (20 miljard euro) uit.

Maandag zijn de condities bekendgemaakt: wie in aanmerking wil komen voor een woning, moet zowel op eigen naam als partner en kinderen geen huis bezitten, minimaal 18 jaar zijn, minstens één jaar in dezelfde provincie leven als waar de woning komt en een maximaal netto-inkomen hebben van 16.000 lira. Voor Istanbul is de grens 18.000 lira. Een deel van de huizen wordt gereserveerd voor gepensioneerden en families van omgekomen militairen.

De maandelijkse termijnen zijn zo ingesteld dat een Turkse burger met een minimuminkomen (van 5.500 lira) de lasten ook zal kunnen betalen, is benadrukt. Het maximum aantal termijnen kan oplopen tot 240 maanden.

De huizen worden door het staatsbouwagentschap TOKI op een duurzame manier gebouwd en ook zal de woning uiteindelijk energiezuinig worden. Ook wordt er horizontaal gebouwd in plaats van verticaal: maximaal vijf verdiepingen. Qua architectuur krijgen de appartementencomplexen elementen passend in de regio waar ze staan.

Het megaproject gaat voor 100.000 banen zorgen. Daarnaast wordt een economische activiteit van meer dan 1,5 biljoen lira (83 miljard euro) verwacht.

De megazet van de Turkse regering komt in een tijdsperiode waarin huizen- en huurprijzen in Turkije door tussenpersonen bewust en kunstmatig hoog worden gehouden.

TOKI heeft in de afgelopen 20 jaar zo’n 1,2 miljoen huizen gebouwd voor burgers met een laag inkomen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 12-09-2022

Sep 12, 2022
Loading posts...