<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Jun 07, 2018

Turkije maakt strategie voor boriumwinning bekend: ‘Historisch moment in de wereld’

De Turkse minister van Energie en Natuurlijke Hulpbronnen, Berat Albayrak, heeft donderdag de eerste stappen bekendgemaakt die Turkije gaat ondernemen in de strategische boriumwinning.

De twee wereldspelers in de boriumsector, de Turkse Eti Maden en Chinese Dalian Jinma, gaan in de Turkse stad Balıkesir een samenwerking aan door een hightech fabriek voor boorcarbide te bouwen en technologie uit te wisselen. “Een historisch moment”, benadrukte Albayrak tijdens de ceremonie waar de definitieve plannen zijn bekendgemaakt.

Het element borium, ook bekend als boor, zal daar worden bewerkt totdat de grondstof, met een kostprijs van 200 dollar per ton, omgetoverd wordt naar een nieuw stof met een kostprijs die kan oplopen tot 400.000 dollar per ton.

“Deze markt is de snelst groeiende ter wereld. Er is jaarlijks vraag naar tienduizenden tonnen (bewerkt) boorcarbide. Na diamant is boorcarbide het hardste materiaal op aarde.”

Defensie

Borium is ook cruciaal voor de Turkse defensie-industrie die daarmee een nieuw tijdperk ingaat, liet de Turkse minister weten.

“De lage dichtheid en vermogen om hoge temperaturen te weerstaan dragen bij aan de versterking van onze defensie-industrie. Boorcarbide zit zelfs in tactische voertuigen, helikopters, vliegtuigen, lichte gepantserde voertuigen en beschermingsvesten.”

Ook zal de Turkse fabriek in een latere fase ferro-borium en boornitride fabriceren waarmee hoogwaardige magnetische materialen en staal van hoge duurzaamheid worden geproduceerd.

“Boornitride wordt ook gebruikt in zeer belangrijke gebieden zoals in atoomreactoren, vliegtuigen en raketmotoren dankzij de hoge temperatuurbestendigheid en hoge elektrische isolatie. Hoogwaardig boornitride kost vandaag de dag 50.000 dollar per ton. We zullen dankzij vandaag de capaciteit bereiken om nog betere strategische producten te ontwikkelen”, aldus Albayrak.

Turkije

Turkije bezit bijna driekwart van al het borium in de wereld.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 07-06-2018

Jun 07, 2018
Loading posts...