<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jul 27, 2019

Turkije, Maleisië en Pakistan zullen de moslimwereld doen herrijzen

Deskundigen reageren verheugd op de verklaring van de Maleisische premier Mahathir Mohammed dat Turkije, Maleisië en Pakistan de weg kunnen effenen voor grote ontwikkeling in de moslimwereld. Dat zei Mohamad deze week tijdens staatsbezoek aan Turkije.

“De Islamitische wereld heeft een wedergeboorte, een renaissance, nodig”, reageert Huseyin Bağcı, expert internationale betrekkingen aan de Technische Universiteit van het Midden-Oosten in Ankara.

“En premier Mahathir heeft er terecht op gewezen dat deze landen in ieder geval nieuwe projecten starten die de moslimwereld verenigbaar en concurrerend maken in zaken zoals Islamitische wetenschappen, technologie en defensie”, vertelt Bağcı in een interview.

De Maleisische premier arriveerde woensdagavond in de Turkse hoofdstad Ankara en begon daarmee zijn officieel bezoek aan Turkije dat vier dagen duurt.

Hij bevestigde tijdens een persconferentie de uiting van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan dat solidariteit tussen Turkije, Maleisië en Pakistan “noodzakelijk is voor de eenheid van de Islamitische wereld”. Volgens Mahathir is het cruciaal dat de gehele Islamitische gemeenschap, de ummah, niet afhankelijk is van anderen.

“Daarom heb ik voorgesteld dat drie moslimlanden moeten samenwerken. Tenminste deze drie [Turkije, Maleisië en Pakistan]. Zodat we op veel gebieden met een luidere stem kunnen spreken; bijvoorbeeld defensie”, zei de Maleisische premier.

De Turkse expert is het erover eens dat de drie landen gemeenschappelijke waarden hebben op het gebied van democratie, mensenrechten en vrije pers.

“Mensen voelen zich relatief vrij”, zegt hij. “Er is echter stagnatie in de islamitische wereld (…) er kunnen koninkrijken zijn zoals in het Verenigd Koninkrijk, maar regeringen komen en gaan, wat in de meeste moslimlanden niet het geval is.” Hij merkt op dat Turkije, Maleisië en Pakistan zich onderscheiden van de Arabische wereld.

“Het is interessant dat waarom premier Mahathir geen enkel Arabisch land noemde”, benadrukt Bağcı, verwijzend naar hun sombere staat van dienst in het handhaven van de mensenrechten.

Met name Turkije, Pakistan en Maleisië behoren tot de oprichters van de D-8-groep met een meerderheid van moslims die streeft naar strategische relaties, meer handel en meer samenwerking tussen haar leden. De groep moet zijn potentieel echter nog realiseren.

Op het schijnbare falen van de D-8, komt dat volgens Bağcı door “te veel verdeeldheid, corruptie en stagnatie in de Islamitische wereld”. “Het nieuwe mechanisme dat Mahathir heeft voorgesteld kan zelfs Afghanistan en Centraal-Aziatische staten samenbrengen”, merkt hij op.

Professor Sami A. Al-Arian, directeur van het in Istanbul gevestigde Center for Islam and Global Affairs, beschrijft het staatsbezoek als “historisch”.

“Dit bezoek van premier Mahathir aan Turkije om president Erdoğan te ontmoeten is historisch, aangezien de twee leiders herhaaldelijk en vaak democratisch door hun volk zijn gekozen”, aldus Al-Arian.

Pakistan

Pakistan verwelkomt het initiatief om moslimlanden te verenigen en te doen herrijzen. De Pakistaanse buitenlandminister Shah Mehmood Qureshi liet in een verklaring weten “de ideeën van Maleisië, Turkije en Pakistan voor een nieuwe moslimrenaissance en de moslimwereld te verenigen hartelijk te verwelkomen”.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 27-07-2019

Jul 27, 2019
Loading posts...