<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Oct 28, 2020

Turkije neemt juridische stappen tegen ‘bastaards’ Charlie Hebdo

Het Franse tijdschrift Charlie Hebdo wordt in Turkije geconfronteerd met aanklachten wegens het beledigen van de Turkse president, maakten aanklagers in de hoofdstad Ankara woensdag bekend.

“Er is een onderzoek ingesteld naar leidinggevenden van het tijdschrift Charlie Hebdo wegens het beledigen van de president in overeenstemming met de artikelen 12, 13 en 299 van het Turkse wetboek van strafrecht”, aldus een verklaring van aanklagers.

Charlie Hebdo vergeleek profeet Mohammed met het achterwerk van een dame, waarvan de jurk door Erdoğan omhoog wordt gehouden.

“Je kunt niemand bedriegen door je te verschuilen achter de vrijheid van meningsuiting! Ik veroordeel de immorele publicatie over onze president”, reageerde de Turkse vicepresident Fuat Oktay woensdag.

“De zogenaamde karikaturen zijn walgelijk en missen echt elk besef van menselijk fatsoen. Het is duidelijk het product van een xenofobe, islamofobe en intolerante culturele omgeving die de Franse leiders lijken te willen voor hun land”, reageerde communicatiedirecteur Fahrettin Altun.

Hij onderstreepte het standpunt van Turkije dat het tegen elk geweld en aanslag tegen burgers is, maar zei: “We zullen niet zwijgen wanneer we geconfronteerd worden met walgelijke aanvallen op onze cultuur en religie, waar die ook vandaan komen.”

“De racistische, xenofobe, islamofobe en antisemitische aansporingen zullen ons niet kunnen provoceren tot wederkerigheid op hetzelfde [laag] niveau. We zwichten niet voor jullie intimidatie en provocaties op basis van jullie vermeende slachtofferschap.”

“We roepen alle verstandige Europese vrienden op om terug te vechten tegen dit soort primitief cultureel racisme, intellectuele onvruchtbaarheid en onbeschaafd discours.”

De publicatie volgt op de uitspraken van de Franse president Emmanuel Macron die verklaarde dat hij beledigende cartoons van de moslimprofeet Mohammed zal blijven verspreiden. Ook zal hij zich anti-Islamitisch blijven uiten.

Eerder deze maand beschuldigde Macron Franse moslims van “separatisme” en beweerde hij dat de Islam “een religie in crisis over de hele wereld” is. De spanningen liepen verder op na de moord op een Franse leraar door een verwarde persoon uit Tsjetsjenië.

De Turkse minister van Justitie, Abdulhamit Gül, maakte iedereen duidelijk dat “wat ze ook allemaal doen, de Islam het geloof van vrede en broederschap is en de Islam deze boodschap aan iedereen op de wereld zal blijven overbrengen.”

Buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu reageerde: “Degenen die denken dat hun meest sinistere vloeken humor zijn, hun verachtelijke provocaties een politieke boodschap zijn en het aanzetten tot haat als vrijheid van meningsuiting zien, zullen als afval vergaan in de geschiedenis. Belediging is het wapen van de zwakkeren! Onze president is de stem van de Ummah en de adem van de onderdrukten.”

“Het is een erezaak voor ons om oprecht te staan tegen aanvallen op onze profeet”, reageerde de Turkse president woensdag. “Helaas bevinden we ons in een periode waarin vijandigheid jegens de Islam, moslims en gebrek aan respect voor de profeet zich als kanker verspreidt, vooral onder leiders in Europa.” Ook Erdoğan adviseert verstandige Europeanen een halt toe te roepen aan deze gevaarlijke trend. “Voor een betere toekomst voor jullie allemaal.”

De Turkse viceminister van Cultuur en Toerisme had niet anders verwacht van bastaardkinderen, twitterde hij.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 28-10-2020

Oct 28, 2020
Loading posts...