<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 18, 2018

Turkije: Niemand kan opening megavliegveld Istanbul tegenhouden

De nieuwe luchthaven van Istanbul, de grootste ter wereld, krijgt geen nieuwe openingsdatum en opent zoals gepland volgende maand op 29 oktober.

Dat maakte het Turkse ministerie van Transport en Infrastructuur dinsdag duidelijk na valse aantijgingen en berichtgevingen over het megaproject.

“Sommige kringen melden dat we die openingsdatum niet gaan redden. Deze pogingen zijn puur om ons volk te demoraliseren”, verklaarde het ministerie.

Ook is duidelijk gemaakt dat “niemand de opening kan tegenhouden en het prestige- en trotsproject van Turkije opent op 29 oktober”, aldus de ministeriële verklaring.

35.000 werknemers

Vorige week is de megaluchthaven opnieuw, op basis van omstreden bronnen, vals aangevallen met de aantijging dat de omstandigheden voor werknemers zeer slecht zouden zijn. Daarop zijn opnieuw de leefomstandigheden ter herinnering gebracht door het bouwconsortium IGA.

De werknemers zijn woedend “op de handjevol ondankbare bouwvakkers die [in opdracht] het bouwterrein en project zwart willen maken”. “Hun beschuldigingen zijn vals”, zeggen ze in een videoboodschap, die ook massaal is gedeeld op sociale media. Ook delen trotse werknemers foto’s van het project met de mededeling dat ze het jammer vinden dat de bouw (van hun sectie) is voltooid en ze mooie herinneringen op nahouden met collega’s.

Dagelijks wordt aan 35.000 werknemers kosteloos vijf maaltijden aangeboden, leven 26.000 daarvan samen met hun families op de bouwlocatie, maakt iedereen gebruik van sociale ruimtes zoals een fitnesscentrum, basketbal- en muziekzaal, voetbalvelden, biljartruimtes, zomerbioscoop en zelfs televisieruimtes met spelcomputers. Al deze diensten zijn kosteloos voor de werknemers, is gemeld.

“Dagelijks wordt in totaal voor 130.000 mensen (vijf maaltijden) gebakken. We hebben 40 mensen in dienst die enkel de menu’s voorbereiden. Daar zitten ook voedselexperts en diëtisten tussen.”

In de keuken werken 1.050 koks en maaltijdbereiders. Het schoonmaakteam bestaat uit 725 mensen. Alles wordt vierentwintig uur per dag gereinigd. Wasserettediensten zijn gratis. Ook staan acht moskeeën op het bouwterrein met ieder hun imam en anasheedteams tijdens heilige nachten.

De kleine stad bevat ook zeven ziekenzalen, waarvan een met alle ziekenhuisapparatuur, met een medisch personeelsaantal van 200, waarvan 60 artsen.

De bouwvakkers worden in redelijk nieuwe bussen getransporteerd. “De oudste zijn vijf jaar oud. We hebben 800 dienstbussen”, aldus IGA.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 18-09-2018

Sep 18, 2018
Loading posts...