<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
May 04, 2020

Turkije ontdekt nieuwe manier voor olievondst

Turkse onderzoekers hebben een unieke methode ontdekt om potentiële olie- en aardgasreserves te ontdekken dankzij natuurlijk grondwater.

De nieuwe methode bepaalt de zogeheten TPH-niveaus (totaal petroleumkoolwaterstoffen) van grondwater op bepaalde gebieden om zo de aanwezigheid van olie- en gasvelden te ontdekken, zegt hoogleraar Atilla Karataş aan de faculteit Geografie van de Marmara Universiteit.

Karataş legt uit dat de nieuwe unieke methode voor het onderzoeken van opgedoken grondwater niet zo duur is als moeilijke, conventionele seismische methoden waar Turkije zich tot nu toe op heeft geconcentreerd. Die seismische methoden blijken niet altijd succesvol te zijn.

“Koolwaterstofgebieden in Turkije verschillen in veel opzichten van die over de hele wereld. Daarom hebben we een nieuwe manier nodig om ze te bestuderen. Met deze nieuwe methode zijn we begonnen met het onderzoeken van natuurlijke grondwatermonsters uit geïdentificeerde gebieden en kijken naar hun paleogeografie, geologische en tektonische kenmerken”, laat hij weten.

Met financiële steun voor deze studies van de Universiteit van Marmara en de Technische Universiteit van Istanbul zijn veldstudies in Izmir, Bursa, Ankara, Niğde en Nevşehir al begonnen met veelbelovende resultaten.

“We hebben 25 tot 30 monsters uit elk gebied onderzocht en deze monsters zijn al bestudeerd in internationaal geaccrediteerde laboratoria”, aldus de Turkse hoogleraar.

Olie- en gasreservepotentieel

Yıldıray Palabıyık, assistent-professor Petroleum Engineering bij de Technische Universiteit van Istanbul, bevestigt nieuwe olie- en gasvondsten in Turkije.

“Er is een zeer uitgebreide studie uitgevoerd naar gebieden met veelbelovend reservepotentieel en geselecteerde locaties om watermonsters te nemen. Deze gebieden zijn niet toevallig gekozen, maar zijn daarentegen gebieden met een zeer sterke geologische basis. De resultaten laten zien dat deze wateren een hoog TPH-niveau hebben. Dit laat zien dat Turkije een sterk olie- en gasreservepotentieel heeft”, benadrukt Palabıyık.

De exploratieactiviteiten voor koolwaterstoffen in Turkije richten zich over het algemeen op gebieden in het zuidoosten en de regio Thracië, waar de eerste bijna 2 miljard vaten oliereserves bevat. Maar deze reserves zijn volgens Palabıyık moeilijk te ontwikkelen met conventionele methoden.

Overheid

Geoloog Adil Özdemir benadrukt dat de exploratiekosten dankzij de nieuwe methode minstens 50 procent lager uitvallen en de betrouwbaarheid 100 procent is.

Özdemir onderstreept ook het belang van steun van de publieke en private sector om studies uit te voeren op elk gebied dat varieert van 20 tot 50 kilometer.

“Onze verwachting van de overheid is om boringen uit te voeren in gespecificeerde velden die al zijn onderzocht door nationale en internationale laboratoria. Deze boringen moeten worden uitgevoerd op diepten van 1.000, 750 en 500 meter in plaats van 2.000 of 1.000 meter”, concludeert hij.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 04-05-2020

May 04, 2020
Loading posts...