<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Feb 13, 2020

Turkije ontdekt twee gestolen artefacten in VK

Turkije zal twee van zijn gestolen artefacten terugbrengen naar eigen land nadat ze zijn ontdekt in het Verenigd Koninkrijk (VK).

Dat verklaarde het Turkse ministerie van Cultuur en Toerisme donderdag.

Het gaat om een sculptuur van een door een os aangedreven karretje en een driedelige Sidamara-sarcofaag, beide daterend uit 3000 tot 2000 voor Christus. De twee historische voorwerpen stonden te koop in het Britse Bonham Auction House.

Na bevestiging dat soortgelijke artefacten zich in de collectie van het Turkse Şanlıurfa Museum bevinden, werd professor Fikri Kulakoğlu, die hierover publicaties heeft, gevraagd een rapport op te stellen.

Het rapport werd ingediend bij het Turkse Cultuur- en Toerismebureau in Londen, waarna het veilinghuis werd gevraagd de verkoop te stoppen. Na afwijzing van dit verzoek werd contact opgenomen met de Britse politie en autoriteiten om de verkoop te stoppen.

Na inspanningen van het Turkse ministerie van Cultuur en Toerisme en het Londense bureau werd contact opgenomen met de eigenaar van de artefacten. De eigenaar trok daarop zijn eigendomsrechten op de artefacten in en kwam overeen de historische voorwerpen terug te brengen naar Turkije.

Beide artefacten worden op 15 februari overgevlogen naar Turkije. Turkish Airlines neemt de kosten daarvan op zich om het proces te versnellen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA – LONDEN | Gepubliceerd: 13-02-2020

Feb 13, 2020
Loading posts...