<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Feb 09, 2021

Turkije onthult ruimteprogramma: ‘Eerste Turk in 2023 naar de maan’

Turkije heeft dinsdag zijn nationale ruimteprogramma onthuld, een routekaart gebaseerd op realistische en competitieve doelen, liet president Recep Tayyip Erdoğan weten.

“Het nationale ruimteprogramma zal ons land naar een hogere klasse in de wereldwijde ruimtewedloop brengen”, benadrukte Erdoğan tijdens een spectaculaire ceremonie in de hoofdstad Ankara.

Het programma is voorbereid en zal worden uitgevoerd door de Turkey Space Agency (TUA). De Turkse president benadrukte dat Turkije de deur opent naar de luchtreis van zijn beschaving die eeuwenlang pionierde op het gebied van gerechtigheid, moraliteit en vrede in de wereld.

“De primaire en belangrijkste missie van het programma is om het eerste contact met de maan te maken in het honderdjarig bestaan ​​van onze republiek [2023].” Ook zal het land de eigen satellietproductie onder één enkele autoriteit verzamelen.

Onder zijn nationale ruimteprogramma wil Turkije een regionaal positionerings- en timingsysteem opzetten. Turkije is ook van plan een ruimtehaven te vestigen en tegelijkertijd de toegang tot de ruimte te waarborgen, benadrukte Erdoğan.

Een ander doel van het programma is om het concurrentievermogen van het land in de ruimte te vergroten door te investeren in ruimteweer en meteorologie.

De Turken zullen hun efficiëntie bij astronomische waarnemingen vergroten en meer ruimtevoorwerpen vanaf de aarde volgen.

Erdoğan merkte op dat het land effectieve en competente menselijke hulpbronnen zal ontwikkelen op het gebied van de ruimte en zei dat het “uiteindelijke doel is om een ​​Turkse burger naar de ruimte te sturen met een wetenschappelijke missie”.

TUA is in 2018 opgericht met een presidentieel decreet. Het land heeft in de afgelopen jaren 2,1 miljard lira, zo’n 300 miljoen dollar, uitgegeven aan 56 projecten voor eigen satellieten, lanceersystemen en ruimteapparatuur.

Terwijl het land nieuwe technologieën ontwikkelt, zoals observatiesatellieten, zal Turkije zorgen voor volledige beveiliging van informatie die wordt verkregen van satellieten via Turkse ingenieurssoftware, aldus Erdoğan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 09-02-2021

Feb 09, 2021
Loading posts...