<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Sep 27, 2018

Turkije ontkracht nieuwe valse aantijgingen over nieuwe megavliegveld Istanbul

Het Turkse ministerie van Transport en Infrastructuur heeft de nieuwe aantijgingen over de nieuwe luchthaven van Istanbul ontkracht.

Deze keer is beweerd dat er corruptie is gemoeid in het megaproject ter waarde van 10,2 miljard euro vanwege wijzigingen in het masterplan over de precieze geografische locatie en hoogte. Dat zou financieel in voordeel werken van het bouwconsortium waarbij de staat het verschil zou betalen. Ook zou materieel van oude luchthavens worden geplaatst in het vliegveld in aanbouw en het Turkse volk moeten opdraaien voor de kosten als er sprake is van economisch verlies.

“In de aanbestedingsovereenkomst van 3 mei 2013 is benadrukt dat na toestemming van het bouwbestuur wijzigingen kunnen plaatsvinden in het masterplan omtrent de uiteindelijke coördinaten. Dat is ook, geheel in lijn met bepalingen in het contract, bekrachtigd door geografisch onderzoek van een universiteit”, verklaarde het Turkse ministerie na kamervragen van CHP-parlementslid Aykut Erdoğdu.

Mochten er financiële problemen opduiken, zal de Turkse schatkist daar niet voor opdraaien, staat in de verklaring. “Het betreft een publiek-private samenwerking buiten overheidsbegroting. Ook biedt de staat geen financiële garantie in dit project. Het (bouw)bedrijf bekostigt het project deels met eigen kapitaal. Banken hebben een krediet ter waarde van 4,5 miljard euro verleend (aan hun).”

Ook heeft de nieuwe luchthaven van Istanbul, in tegenstelling tot een andere beschuldiging, de benodigde milieurapporten in orde en desbetreffende toestemmingen geruime tijd geleden gekregen.

Het ministerie liet ook weten dat “de luchthaven state of the art apparatuur bevat en van nergens anders materieel is gedemonteerd voor gebruik op het nieuwe vliegveld.”

Ook is nogmaals benadrukt dat de luchthaven op de geplande datum opent: 29 oktober.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 27-09-2018

Sep 27, 2018
Loading posts...