<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Nov 14, 2023

Turkije ontrafelt meer dan 100 nepnieuwsverhalen van Israël

Het Directoraat Communicatie van Turkije heeft meer dan honderd nepnieuwsverhalen over de Israëlische aanvallen op Gaza aan het licht gebracht, maakte de directeur van de overheidsinstantie maandag bekend.

“Als gevolg van de voortdurende inspanningen van ons Centrum voor de Bestrijding van Desinformatie sinds 7 oktober hebben we meer dan honderd opzettelijke valse nieuwsverhalen over de Israëlische aanvallen op Gaza aan het licht gebracht en de waarheid onthuld”, verklaarde communicatiedirecteur Fahrettin Altun op het derde Internationale Communicatiewetenschappen Symposium in de Turkse provincie Sakarya.

Het centrum publiceerde vijf speciale bulletins over Palestina, liet Altin weten. “We hebben de waarheid snel met het mondiale publiek gedeeld, omdat snelheid een van de belangrijkste elementen is in de strijd tegen desinformatie.”

“Helaas heeft het uitstellen van het ondernemen van actie als gevolg dat desinformatie de waarheid vervangt en de waarheid overstemd wordt met leugens”, benadrukte de communicatiedirecteur van Turkije.

Altun zei dat desinformatie over het lijden van Gaza op onverantwoorde wijze op zeer hoog niveau wordt geproduceerd en verspreid, zelfs door functionarissen en presidenten. “Desinformatiecampagnes die bedoeld zijn om de misdaden en bloedbaden in Gaza te verdoezelen, worden omgezet in een instrument voor buitenlands beleid in handen van actoren met duistere plannen die verband houden met zowel het Midden-Oosten als het oostelijke Middellandse Zeegebied.”

“Ze weten dat het probleem van desinformatie ernstige gevolgen heeft voor het vermogen van samenlevingen, instellingen en individuen om toegang te krijgen tot betrouwbare informatie en correcte beslissingen te nemen, wat gevoelens van hopeloosheid, onzekerheid en chaos met zich meebrengt”, vervolgde Altun.

Door oorlogsmisdaden te plegen in Gaza waar de hele wereld bij is, toont Israël “de lelijkste, wreedste voorbeelden van fascisme en racistisch imperialisme”, zei hij.

Altun herinnerde iedereen eraan dat miljoenen mensen in de eerste helft van de twintigste eeuw door overheidsfunctionarissen in concentratiekampen in Europa werden vermoord. “Deze criminelen zijn niet vergeten en zijn tot op de dag van vandaag vervloekt. Ook de hedendaagse criminelen zullen niet vergeten worden. De moordenaars in Gaza zullen ter verantwoording worden geroepen.”

Hij onderstreepte dat Israël tegelijkertijd een smerige desinformatiecampagne voert, naast het openlijk plegen van oorlogsmisdaden en bloedbaden. “Israël probeert zijn bloedbaden tegen Palestijnse kinderen, vrouwen, mannen, ouderen, journalisten en gezondheidswerkers te legitimeren en te verdoezelen door middel van systematische desinformatiecampagnes.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 14-11-2023

Nov 14, 2023
Loading posts...