<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 29, 2020

Turkije: Oorlog als Griekenland zeegrenzen uitbreidt

Als Griekenland eenzijdig besluit zijn zeegrenzen van 6 zeemijl vanuit de kustlijn naar 12 zeemijl uit te breiden en daarmee Turkije voornamelijk in de Egeïsche Zee maritiem opsluit, is dat reden tot oorlog.

Dat zei de Turkse vicepresident Fuat Oktay zaterdag in een exclusief interview.

“Als de Griekse pogingen om zijn territoriale wateren uit te breiden geen oorzaak van oorlog zijn, wat dan wel?”, benadrukte Oktay. “Turkije zal hoe dan ook zijn rechten op elke kubieke meter in de oostelijke Middellandse Zee beschermen.”

De Turkse vicepresident richtte zijn pijlen ook op de EU. “Wat we Europa vertellen is dat Turkije zeker geen stap terug doet als het om zijn rechten gaat, of het nu in de oostelijke Middellandse Zee of in de Egeïsche zee is. Turkije verwacht gelijkheid van de EU.”

Hij bekritiseerde Europa omdat het Turkije en het Turkse volk niet in hun rechtmatige belangen steunt en zei dat het blok de neiging heeft om bij elke kans die het krijgt met de vinger naar Turkije te wijzen.

Kaart van Sevilla

Oktay gaf ook commentaar op de kaart van Sevilla, getoond door Griekenland, waarin Turkije diens zeegrenzen is ontnomen en het land zo goed als opgesloten zit. “We [Turkije] zullen niet alleen degenen verpletteren die deze kaart in hun hoofd hebben, maar ook deze kaart verscheuren.”

De zogenaamde Sevilla-kaart probeert het mediterrane soevereiniteitsgebied van Turkije te beperken tot 41.000 vierkante kilometer, waardoor het land tot de kustlijn wordt beperkt. Griekenland ziet dan zijn maritiem gebied stijgen van 40 naar 70 procent, waardoor het aandeel van de internationale wateren van 51 naar 19 procent daalt.

“Het is oneerlijk dat de EU enerzijds oproept tot dialoog en anderzijds plannen maakt met betrekking tot de activiteiten die we uitvoeren op ons eigen continentaal plat in het oostelijke Middellandse Zeegebied.”

Turkije is zich terdege bewust van vrede en diplomatiek taalgebruik, “maar we zullen niet aarzelen om te doen wat nodig is om de rechten en belangen van Turkije te beschermen”. “Frankrijk en Griekenland behoren tot degenen die dit het beste weten”, onderstreepte Oktay.

Eerlijk delen

Griekenland betwist de huidige energie-exploratie van Turkije in het oostelijke deel van de Middellandse Zee, in een poging om Turks maritiem gebied te betreden op basis van kleine eilanden nabij de Turkse kust.

Turkije, het land met de langste kustlijn in de Middellandse Zee, heeft boorschepen uitgezonden om naar energiebronnen te zoeken op het continentale plat en zegt dat Ankara en de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) rechten hebben in de regio.

Ankara heeft eerder gezegd dat de energiebronnen in de buurt van het eiland Cyprus eerlijk moeten worden verdeeld tussen TRNC – die een vergunning heeft verleend aan het Turkse staatsoliemaatschappij Turkish Petroleum – en de Grieks-Cypriotische regering van Zuid-Cyprus.

Oorlogsverklaring

Eerder probeerde Griekenland meerdere keren zijn territoriale wateren uit te breiden. In 1995 besloot het Turkse parlement unaniem dat een dergelijke Griekse zet ten alle tijden reden is tot oorlogsverklaring. Ook is de Turkse regering dan volledig militair bevoegd.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 29-08-2020

Aug 29, 2020
Loading posts...