<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Sep 01, 2020

Turkije op zoek naar gerechtigheid: ‘Genoeg met dat moderne kolonialisme’

Turkije is in de Egeïsche Zee en het oostelijke Middellandse Zeegebied op zoek naar rechtvaardigheid, zei de president van het land dinsdag.

Tijdens de ceremonie waarmee het gerechtelijk jaar 2020-2021 werd gelanceerd, zei Recep Tayyip Erdoğan in Ankara dat sommige landen al te duidelijk en geheel onrechtvaardig Turkije proberen op te sluiten in de regio, door diens zeegrenzen te beperken.

“Het is het meest expliciete bewijs van wangedrag en onrechtvaardigheid om Turkije, afgezien van zijn gigantische omvang van 780.000 vierkante kilometer, te beperken tot zijn kust via een eilandje van 10 vierkante kilometer”, sprak hij, verwijzend naar het kleine eiland Meis.

Erdoğan noemde de Griekse pogingen, gesteund door Frankrijk, “moderne kolonialisme en barbarij”. “Alle buurlanden in de regio hebben recht te profiteren van hulpbronnen.”

Volgens recente mediaberichten hebben de Griekse autoriteiten militaire elementen ingezet op het eiland Meis. Turkije veroordeelde dit met klem en herinnerde iedereen eraan dat het eiland een gedemilitariseerde status hoort te hebben volgens de vredesverdragen van Parijs van 1947.

“Als dit waar is, zijn deze mediaberichten een nieuw voorbeeld van de wet-minachtende acties van Griekenland en zijn ware bedoelingen in het oostelijke Middellandse Zeegebied”, reageerde de Turkse woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Hami Aksoy. “Turkije verwerpt en weigert deze onrechtmatige pogingen om de status van het eiland te veranderen.”

Het bewapenen van oostelijke eilanden in de Egeïsche Zee is een schending van het Vredesverdrag van Lausanne van 1923 en het Verdrag van Parijs van 1947, stellen de Turkse autoriteiten.

“De poging om illegaal aanspraak te maken op de hulpbronnen van de Middellandse Zee, waar alle omringende landen rechten op hebben, is een duidelijk voorbeeld van modern kolonialisme. Het is ook het grootste onrecht dat sommige landen hun verborgen agenda’s proberen te realiseren door een staat [Griekenland], die zich altijd achter andere landen verschuilt, voor Turkije te werpen.”

Verwijzend naar de verborgen politieke plannen in de regio als ‘vuile spelletjes’, zei Erdoğan dat Turkije “genoeg heeft van verborgen agenda’s” en dat het “belachelijk wordt om een ​​land dat niet in staat is goed voor zichzelf te zorgen als lokaas voor Turkije, een regionale en mondiale macht, te gooien.”

Nadat Athene in juli bezwaar had gemaakt tegen het seismische onderzoek van Ankara in een gebied ten zuiden van het eiland Meis of Kastellorizo, hielpen Duitse diplomatieke inspanningen de spanningen tussen Turkije en Griekenland te verminderen.

Maar de controversiële poging van Griekenland om een ​​maritieme overeenkomst met Egypte te ondertekenen, waarvan Turkije zegt dat het zijn continentaal plat en maritieme rechten schendt, heeft verder geleid tot spanningen tussen de twee buurlanden.

Ankara beschuldigt Griekenland ervan een maximalistisch beleid te voeren in het oostelijke Middellandse Zeegebied en onderstreept dat de Griekse maritieme claims de soevereine rechten van Turkije schenden.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 01-09-2020

Sep 01, 2020
Loading posts...