<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Oct 25, 2016

Turkije opent aanval op rente

Turkije zet zich flink in om meer gebruik te maken van het renteloze financieringssysteem, ook wel bekend als islamitisch ‘bankieren’.

Dat liet de Turkse vicepremier Mehmet Şimşek weten na een vergadering van de raad van coördinators van renteloze financiering.

“De omvang van de islamitische financiële sector heeft over vijf jaar een potentieel van 3,5 biljoen dollar”, zei Şimşek. “We willen een van de landen zijn die het meest gebruik maken daarvan.”

De Turkse vicepremier kwam ook met een doel. Tot 2025 wil Turkije een aandeel hebben van 15 procent in de ‘bankensector’ zonder rente. Nu is dat 5,1 procent. Hij gaf ook aan dat financiële centra in landen zoals Londen, Dubai, Hong Kong en Luxemburg ook belangstelling tonen in dit nieuwe type financieringssysteem, waar ze ook in investeren.

China doet ook mee met islamitisch financieren om betrekkingen met moslimlanden hoog te houden, vertelde Şimşek.

Erdoğan

De Turkse ‘effectieve’ aanval op rente is met name in de tijd van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan begonnen.

Erdoğan noemt een systeem gebaseerd op rente oneerlijk en meedogenloos. Volgens hem kan Turkije alleen flink groeien als het overstapt naar een ander systeem zonder rente, waarbij productie wordt aangemoedigd in plaats van consumptie, het vermogen als basis wordt genomen, risico’s worden verdeeld en er geen plek is voor speculaties. (LEES meer)

Eind februari gaf Erdoğan tijdens de opening van een nieuw type ‘bank’ aan dat daarmee een twintigjarige droom is uitgekomen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 25-10-2016

Oct 25, 2016
Loading posts...