<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
May 30, 2020

Turkije opent democratie- en vrijhedeneiland, ook voor de wereld

Het Turkse eiland voor Democratie en Vrijheden, dat woensdag werd ingehuldigd ter nagedachtenis van de allereerste militaire staatsgreep in het land, 60 jaar geleden, zal ook zijn deuren openen voor internationale evenementen op het gebied van democratie en mensenrechten.

Het eiland, eerder bekend als Yassıada, is een van de Prinseneilanden in de Zee van Marmara ten zuidoosten van Istanbul. Het eiland is berucht vanwege de gevangenisstraffen en beproevingen na de militaire coup van 1960.

Op het eiland werden Adnan Menderes, de eerste democratisch gekozen premier van Turkije, samen met vooraanstaande leden van de Democratische Partij (DP) na een staatsgreep op 27 mei 1960 gearresteerd en later gevangengezet en onrechtmatig berecht.

Na een bevooroordeeld en illegaal proces op het eiland werden president Celal Bayar, premier Menderes, minister van Buitenlandse Zaken Fatin Rustu Zorlu en minister van Financiën Hasan Polatkan ter dood veroordeeld. Bayar ontving later gratie.

Het eiland, dat zijn duistere geschiedenis achter zich laat, is omgebouwd tot een congrescentrum en een openluchtmuseum, toegankelijk voor dagelijkse bezoeken.

Internationale evenementen

Het Eiland van Democratie en Vrijheden krijgt twee hoofdfuncties. Het is een gedenkteken voor het Menderes-tijdperk. Daarnaast zal het eiland nationale en internationale bijeenkomsten over democratie en mensenrechten organiseren en zullen de ervaringen op dit gebied op mondiaal niveau worden gedeeld.

Bouwwerken

De zaal waar het schijnproces plaatsvond is omgebouwd tot het 27 Mei-museum. Het toont de documenten, stoelen en microfoons die tijdens het proces zijn gebruikt.

Een ander bouwwerk op het eiland is het ‘Museum voor Democratie en Vrijheden’ welk een oppervlakte van 7.768 vierkante meter beslaat. Daar wordt de geschiedenis van de mondiale democratie en wereldwijde mensenrechtengebeurtenissen overgebracht. In de hal is ook een documentaire te zien.

Op het eiland zijn ten minste 40.000 bomen geplant, terwijl bestaande bomen en originele gebouwen beschermd zijn gebleven.

Het eiland heeft ook een bibliotheek, een tentoonstellingsruimte, uitzichtterrassen en het Democratiepark.

Een 24 meter hoge vuurtoren symboliseert de overgang van duisternis naar licht en de toekomst van democratie.

   

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 30-05-2020

May 30, 2020
Loading posts...