<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Jan 23, 2023

Turkije opent een van modernste en snelste metrolijnen ter wereld

In Istanbul is zondag een cruciale nieuwe metrolijn in gebruik genomen die het stadscentrum en Istanbul Airport met elkaar verbindt. De 34 kilometer lange nieuwe verbinding loopt tussen Kağıthane en de megaluchthaven, is met een rijsnelheid van 120 kilometer per uur de snelste metrolijn van het land en tevens een van de modernste ter wereld.

De openingsceremonie is bijgewoond door de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en een grote menigte Turken. “Dit infrastructuurproject is van historisch belang”, reageerde Erdoğan.

Hij haalde ook uit naar de omstreden burgemeester Ekrem Imamoğlu, die namens de oppositiepartij CHP zetelt, van Istanbul uit. Volgens steeds meer Turken is hij de slechtste burgemeester die het land ooit heeft gekend omdat hij, ondanks vele grote woorden en beloftes, afgerond niets heeft betekend voor zijn stad. Ook waren Turkse ministeries genoodzaakt in te grijpen en projecten en zaken zelf af te ronden zodat burgers in Istanbul niet in het nauw kwamen te zitten, omdat Istanbul met ongekende schandalen en meerdere achteruitgangen te maken krijgt. “Wij zullen Istanbul, de gemeenschappelijke waarde van ons land, aan niemand overlaten”, sneerde Erdoğan.

Het megaproject is door Turkse ingenieurs gerealiseerd. Het signalisatiesysteem is volledig ontwikkeld door de Turkse elektronicagigant Aselsan.

Dagelijks gaan in totaal zo’n 800.000 reizigers gebruik kunnen maken van de metroverbinding met acht stations. De eerste maand is dat voor iedereen gratis, maakte de Turkse president bekend. Hij zat ook achter het stuur voor een testrit van een van de snelle metrostellen.

De metrorit van en naar Kağıthane duurt 24 minuten. Naar het wereldberoemde Istanbulse stadscentrum Taksim is dat, voor nu met een overstap, 41 minuten.

De metrolijn is relatief binnen korte tijd aangelegd, verklaarde de Turkse infrastructuurminister Adil Karaismailoğlu. “Dat vergt serieuze ingenieuze werkzaamheden. Zo hebben maar liefst tien tunnelboormachines tegelijk gewerkt. Dit kan aangemerkt worden als een voorbeeldproject voor de wereld.”

Maandag vielen ook de reacties van passagiers binnen: die waren uiterst positief. De Turkse minister testte ook de toegankelijkheid van de metrostations voor mindervalide personen.

Naast Erdoğan in zijn toespraak, verwijst ook een van de metrostations naar het volgende wereldproject van Turkije: de nieuwe zeestraat genaamd Istanbulkanaal.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 23-01-2023

Jan 23, 2023
Loading posts...