<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Dec 06, 2019

Turkije opent eerste testfaciliteit voor ruimtestraling

In Turkije is donderdag de eerste testfaciliteit voor ruimtestraling geopend in de hoofdstad Ankara.

Het testlab van de Technische Universiteit van het Midden-Oosten in Ankara (METU) beoogt de afhankelijkheid van Turkije van buitenlandse satelliet-, luchtvaart- en ruimtevaarttechnologieën te verminderen.

De faciliteit zal de in de ruimte gebruikte componenten en materialen testen tegen effecten van deeltjesstraling in de ruimte. Straling in de ruimte kan de levensduur van satellieten verkorten of volledig onbruikbaar maken.

De faciliteit is volgens normen van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) gebouwd en kan zonnecellen, lithium-ionbatterijen en meerlagige isolatiedekens die in Turkije zijn geproduceerd, testen voor gebruik in de eigen IMECE-satelliet van het land.

Tijdens de inhuldigingsceremonie zei de voorzitter van de Turkse Strategie- en Begrotingsdirectoraat, Naci Ağbal, dat de Turkse regering onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten zal blijven steunen.

“Het aandeel van R&D-uitgaven afgezet tegen ons BBP is gestegen tot 1,03 procent. Ons doel is om dit tegen 2023 te verhogen naar 1,8 procent”, merkte Ağbal op.

De testfaciliteit bevindt zich in het gebouw van het Turkse atoomagentschap TAEK.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 06-12-2019

Dec 06, 2019
Loading posts...