<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Jan 07, 2022

Turkije opent Europa’s eerste en enige koolstofnegatieve bioraffinaderij

In Turkije is vrijdag de eerste en enige koolstofnegatieve bioraffinaderij van Europa geopend. In de faciliteit in de Turkse megastad Istanbul worden kritische producten geproduceerd, waaronder vliegtuigbrandstof uit algen.

De aanwezige Turkse technologieminister Mustafa Varank verklaarde tijdens de openingsceremonie dat de Turkse bioraffinaderij een van de belangrijkste centra is die studies uitvoert op het gebied van algenbiotechnologie. “Deze faciliteit valt niet alleen op door de producten die het produceert, maar ook het gebouw is duurzaam.”

Varank vervolgde: “In dit opzicht is het Europa’s eerste en enige CO2-negatieve bioraffinaderij. Hier zullen veel kritieke producten die ons land nodig heeft of waardoor we een tekort op de lopende rekening hebben, worden ontwikkeld en geproduceerd met een op de bio-economie gericht geïntegreerd productiemodel.”

De producten worden volledig verkregen uit natuurlijke hulpbronnen op basis van algen en met lokale hulpbronnen, zonder afhankelijk te zijn van fossiele hulpbronnen, onderstreepte de Turkse minister. “Hier zie je naast mij voorbeelden van enkele van deze producten. Elk van deze is waardevoller dan de andere, maar de meest opvallende in termen van economisch potentieel is biobrandstof. Biobrandstoffen zijn een serieus alternatief voor een land als Turkije dat afhankelijk is van buitenlandse olie.”

De Turkse minister startte ook een straaljagersmotor op die op biobrandstof verkregen uit algen werkt. Ook deelde hij zoetigheden uit gemaakt van algen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 07-01-2022

Jan 07, 2022
Loading posts...