<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Jul 05, 2020

Turkije opent Europa’s grootste stuwdam en waterkrachtcentrale

In de Turkse stad Siirt is zondag een grote stuwdam en waterkrachtcentrale in gebruik genomen. De waterdam genaamd Çetin is de grootste van Europa die van gewalst beton (RCC) is gebouwd, is verklaard.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan woonde de openingsceremonie via videoconferentie bij. Hij zei dat het over is met de gedachte “dat water stroomt en de Turk enkel toekijkt [Su akar, Türk bakar]” en tegenwoordig “het water stroomt en de Turk [als gevolg daarvan] bouwt en de klus klaart [Su akar, Türk yapar]”.

Bouwgigant Limak klaarde de enorme klus van 600 miljoen dollar in 2,5 jaar. De 165 meter hoge stuwdam van rolbeton tussen de districten Şirvan en Pervari in Siirt kent een volume van 4,8 miljoen kubieke meter. De waterkrachtcentrale heeft een capaciteit van 420 megawatt.

De centrale zal op volle capaciteit jaarlijks 1,5 miljard kilowattuur elektriciteit produceren. Dat zorgt voor een economische bijdrage van 100 miljoen euro per jaar.

Duurzame energie

Het Turkse feest bleef niet enkel bij de opening van de grootste RCC-dam van Europa. In de Turkse steden Tokat (Niksar Akıncı) en Ardahan (Köroğlu Dam) gingen zondag nog twee grote stuwdammen en waterkrachtcentrales open, beiden ook via video bijgewoond door Erdoğan. “Turkije heeft in de afgelopen 18 jaar 100 miljard dollar geïnvesteerd in energie.”

De Turkse energieminister Fatih Dönmez liet tijdens de opening in Tokat weten dat Turkije het tweede land van Europa is qua totale waterkrachtcapaciteit. “We stijgen stap voor stap naar de top.”

De waterkrachtcentrale in Tokat is goed voor jaarlijks 448 miljoen kilowattuur elektriciteit voor 231.000 huishoudens, die in Ardahan voor jaarlijks 290 miljoen kilowattuur elektriciteit, welke genoeg is voor 740.000 huishoudens, aldus de Turkse minister en de viceminister van Energie, die naar Ardahan was afgereisd.

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 05-07-2020

Jul 05, 2020
Loading posts...