<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
May 14, 2022

Turkije opent feestelijk nieuwe luchthaven: ‘Een meesterwerk op zee’

Het was zaterdag groot feest in de noordoostelijke Turkse provincie Rize. Daar ging een nieuwe zeeluchthaven, de tweede van het land en vijfde ter wereld, open.

De opening is persoonlijk bijgewoond door de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en een grote menigte burgers. Als eregast was ook de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev aanwezig.

Beide leiders kwamen met grote Airbussen aanvliegen, samen met een groot toestel genaamd Rize-Artvin van Turkish Airlines, een Airbus A330-300, vol met (de eerste) passagiers. De vlucht uit Istanbul duurde zo’n 1 uur en 20 minuten.

De wereldbekende Turkse F16-piloten van SOLOTURK zorgden voor een onvergetelijke luchtshow.

Luchthaven Rize-Artvin ligt in een groen en bergachtig gebied en daardoor moest in totaal 100 miljoen ton land teruggewonnen worden van de nabijgelegen zee. Het vliegveld is volledig ontworpen door Turkse ingenieurs en gebouwd door Turkse bouwmensen. De Turken klaarden de immense klus in zo’n vijf jaar.

Rize staat bekend als een theeprovincie en ook dat is meegenomen in het ontwerp: de luchtverkeerstoren heeft de vorm van een Turks theeglas en binnen de terminal bevindt zich een theemuseum. En uiteraard lijkt de ingang op een theeblad.

Het zeevliegveld ligt op een afstand van 34 kilometer van het stadscentrum van Rize, 54 kilometer van Hopa en 125 kilometer van Artvin. Het Turkse bouwproject wordt gezien als een van de meest unieke ingenieursprojecten op het gebied van vliegvelden. Daarnaast wordt verwacht dat het enorm gaat bijdragen aan de regionale logistiek.

De nieuwe luchthaven zal jaarlijks drie miljoen mensen kunnen ontvangen. De start- en landingsbaan is ook geschikt voor grotere vliegtuigen.

Ordu

Turkije opende in 2015 de eerste luchthaven op zee, tevens ook de eerste in Europa, tussen Ordu en Giresun. Het prestigeproject van de regio blijkt succesvoller te zijn gedacht.

Gaziantep

Eind vorig jaar ging er een nieuwe luchthaventerminal in Gaziantep open. (LEES meer)

Mersin

In het zuidelijke district Tarsus in de provincie Mersin bouwen de Turken ook een nieuwe luchthaven. (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 14-05-2022

May 14, 2022
Loading posts...