<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Nov 30, 2019

Turkije opent gaspijplijn die Europa aan energie moet helpen

De presidenten van Turkije en Azerbeidzjan hebben zaterdag de Europese aansluiting van de strategische Trans-Anatolische aardgaspijpleiding (TANAP) ingewijd.

De openingsceremonie vond plaats in de noordwestelijke Turkse provincie Edirne, nabij de grens met Griekenland. Verwacht wordt dat vanaf 2020 veel gas wordt doorgeleid naar de Europese markt.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan benadrukte in zijn speech dat het TANAP-project een soort Zijderoute is van energie en een symbool is van diepgewortelde vriendschap tussen Turkije en Azerbeidzjan.

“Een droom om 16 miljard kubieke meter Azerbeidzjaans aardgas te leveren aan Turkije en Europa is uitgekomen”, reageerde Erdoğan.

Turkije draagt het met energieproject veel bij aan de eigen welvaart en garandeert energiebehoeften, maar ook aan de veiligheid van de Europese energievoorziening, zei de Turkse president.

Bulgarije, Griekenland, Noord-Macedonië, Albanië, Servië en Bosnië en Herzegovina zullen ook profiteren van het megaproject. TANAP draagt bij aan regionale vrede, aldus Erdoğan. “Dit project is zo ver gekomen dankzij de relaties van Turkije en Azerbeidzjan op basis van wederzijds vertrouwen.”

Met een investering van ongeveer 7 miljard dollar levert de cruciale gaspijpleiding jaarlijks 6 miljard kubieke meter Azeri-gas aan Turkije en 10 miljard kubieke meter aan Europa.

TANAP is het belangrijkste deel is van een 3.500 kilometer lange energiecorridor die zich van Azerbeidzjan via Turkije naar Europa uitstrekt. Het wordt gezien als de ruggegraat van een netwerk dat Europa aan energie moet helpen. De pijpleiding loopt door 20 provincies en 67 districten van Turkije.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – EDIRNE | Gepubliceerd: 30-11-2019

Nov 30, 2019
Loading posts...