<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Feb 20, 2020

Turkije opent grootste bibliotheek: 4 miljoen boeken

In de Turkse hoofdstad Ankara is donderdag een nieuwe en unieke megabibliotheek geopend, de grootste van het land.

De Presidentiële Volksbibliotheek staat op een oppervlakte van 125.000 vierkante meter. Er is ruimte voor 5.000 personen, die tegelijkertijd ook kunnen genieten van de Seljukse, Ottomaanse en moderne architectuur.

De boekenverzameling is enorm: 4 miljoen, waaronder veel zeldzame collecties. De totale lengte van alle boekenrekken is meer dan 200 kilometer. Daarnaast beschikt de moderne bibliotheek, die vierentwintig uur per dag open is, over 120 miljoen digitale artikelen en rapporten en 550.000 e-books.

“Deze bibliotheek heeft een ruime collectie van boeken in 134 verschillende talen”, sprak de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan tijdens de inhuldiging in bijzijn van zijn collega uit Oezbekistan.

Cihannuma Hall

De bibliotheek heeft ook een speciale hal genaamd Cihannuma (wereldatlas). Er zijn 16 pilaren in de hal die de Turkse staten uit de geschiedenis vertegenwoordigen. Op de koepel van de megabibliotheek zijn citaten uit het Islamitische heilige boek, de Koran, over het lezen en schrijven.

Er is in samenwerking met het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken tientallen boeken naar de bibliotheek gebracht vanuit elk land waar Turkije een diplomatieke missie heeft. Deze boeken over de cultuur en geschiedenis van die landen zijn verkrijgbaar in de Wereldbibliotheek in Cihannuma Hall.

Ambassadeurs en vertegenwoordigers van landen als Oezbekistan, Chili, China, Frankrijk en Wit-Rusland bezochten recent persoonlijk de presidentiële bibliotheek en schonken boeken die later aan het archief van de bibliotheek zijn toegevoegd.

De Franse president Emmanuel Macron stuurde met name een speciale gezant en zei dat de Turkse en Franse nationale bibliotheken kunnen samenwerken op het gebied van literatuur.

De bibliotheek zal ook een levenslang educatief centrum zijn waar bezoekers – of het nu kinderen of volwassenen zijn – cursussen krijgen over kunstmatige intelligentie, cybersecurity en programmeren.

Kinderbibliotheek Nasreddin Hodja

De Nasreddin Hodja-kinderbibliotheek is beschikbaar voor bezoekers tussen de 5 en 10 jaar oud. Bezoekers van 10-15 jaar kunnen de jeugdbibliotheek gebruiken. Er zijn ook afzonderlijke minibibliotheken die zich richten op geluiden en afbeeldingen, zeldzame boeken en onderzoek.

Bezoekers hebben de mogelijkheid om meer te leren over de klassieke Turkse geschiedenis dankzij afdelingen die licht werpen op de geschiedenis van bijvoorbeeld het Seltsjoekenrijk of Anatolië.

Project

Het bibliotheekproject, geleid door Erdoğan, werd tot stand gebracht na een intensieve onderzoeks- en studieperiode waarin toonaangevende intellectuelen van Turkije, bibliotheekmanagers, ngo’s en diverse andere groepen die in harmonie samenwerkten om met de beste bibliotheek te komen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 20-02-2020

Feb 20, 2020
Loading posts...