<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Oct 29, 2018

Turkije opent grootste luchthaven ter wereld: ‘Istanbul Airport’

Duizenden gasten waaronder regeringsleiders uit meer dan vijftien landen en vertegenwoordigers uit vijftig landen woonden maandag de opening van de grootste luchthaven ter wereld van het nieuwe Turkije in Istanbul bij. Het openingsfeest met als thema ‘Welkom thuis’ was zeer groot: het vliegveld ging namelijk open op de nationale feestdag en 95ste verjaardag van Turkije, de Dag van de Republiek.

President Erdoğan noemt de luchthaven een overwinningsmonument. Het lukte Turkije ondanks alle tegenwerkingen en aanvallen het megaproject te realiseren en de luchthaven, de grootste die vanaf nul is gebouwd, op tijd te openen. De Turken maakten het enorme bouwwerk binnen 42 maanden en op eigen kracht af.

“We zijn Allah dankbaar voor deze dag. Istanbul is niet alleen onze grootste stad, maar ook ons grootste merk. Deze stad is van onschatbare waarde. Istanbul is altijd al een strategische locatie geweest”, sprak Erdoğan tijdens de grote openingsceremonie. “Deze luchthaven zal daarom de naam van deze waardevolle stad dragen. Atatürk blijft een luchthaven. In de omgeving komt een groot volkspark. De overdekte ruimtes worden de grootste beurs- en congrescentra.”

De Turkse president benadrukte ook dat de Turkse luchthaven de modernste technologieën bevat en een smart en groen airport is. “Dit project, dat een voorbeeld is voor de wereld, heeft een economische waarde van 32,4 miljard euro. Het Europese luchtruim zal worden aangepast.”

De bestuursvoorzitter van het bouwconsortium herinnerde alle gasten aan de woorden van Erdoğan in 2014. “U bent een leider die de lat hoog legt. Dankzij u hebben we grote doelen. Uw woorden in 2014 ‘dit is meer dan een luchthaven; het is een overwinningsmonument’ is onze gids geworden”, zei hij. “Nu richten we ons op onze nieuwe doelen. De grote prestatie van Turkish Airlines is onze nationale trots.”

De Turkse parlementsvoorzitter Binali Yıldırım benadrukte dat het om een wereldproject gaat. “Ik dank iedereen die keihard heeft gewerkt. Vandaag komt een grote droom uit. De luchthaven gaat vandaag ondanks alle tegenwerkingen en meedogenloze kritiek open.”

Maandag ging de eerste fase ter waarde van 6 miljard euro open. Die zal voor nu jaarlijks ruimte bieden aan 90 miljoen passagiers. Dat aantal zal snel oplopen tot 200 miljoen nadat de overige fases ook in gebruik worden genomen. Het vliegveld heeft zes start- en landingsbanen en 143 gates. De vliegtuigopstelplaatsen en taxibanen omvatten een ruimte van meer dan 6 miljoen vierkante meter.

De Turkse luchthaven staat op een oppervlakte van 76 miljoen vierkante meter. Naar verwachting zullen tegen het einde van het jaar dagelijks tweeduizend vliegtuigen van meer dan 250 luchtvaartmaatschappijen naar zo’n 350 bestemmingen vliegen. De luchthaven wil het transfercentrum van de wereld worden.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 29-10-2018

Oct 29, 2018
Loading posts...