<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Nov 16, 2019

Turkije opent grootste observatorium rond 2021

De bouw van het Eastern Anatolian Observatory (DAG), dat slechts vijf maanden per jaar doorgaat vanwege de strenge winteromstandigheden, is bijna voltooid, laat directeur Cahit Yeşilyaprak in een interview weten.

Het observatorium bevindt zich op een hoogte van 3.170 meter in de Karakaya-heuvels in het dorp Konaklı in de oostelijke provincie Erzurum.

De bouw van de faciliteit begon in 2012 met de steun van het Turkse voorzitterschap en het onderzoeks- en toepassingscentrum voor astrofysica van de Ataturk University in Erzurum.

“De bouw zal volgend jaar worden voltooid”, benadrukte de Turkse directeur. “Er resteren nog enkele kleine installaties.”

De sterrenwacht zal een zeer delicaat spiegel hebben, die moeilijk over te brengen is, dus de wegen naar het observatorium moeten zo soepel mogelijk zijn, zei hij. De spiegel is al getest in Italië, waar het is geproduceerd. “We hopen eind 2021 het eerste licht uit de ruimte te ontvangen.”

Het observatorium zal belangrijke bijdragen leveren aan de wetenschappelijke wereld, benadrukte Yeşilyaprak, en zei dat het gezien zijn hoogte en technische kenmerken een van de meest toegankelijke, technologisch geavanceerde telescopen in zijn klasse is.

“Bovendien is er geen enkele telescoop met een spiegel van deze schaal in de regio, dus het vult ook een enorme observatiekloof. Alle andere grote observatoria zijn ongeveer 8 tot 12 uur rijden. Daarom opent DAG een nieuw tijdperk van infraroodobservatie in Turkije.”

Na voltooiing zal DAG het op een na grootste observatiecentrum in Europa zijn en het eerste dat infraroodobservaties uitvoert in Turkije.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ERZURUM | Gepubliceerd: 16-11-2019

Nov 16, 2019
Loading posts...