<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Oct 09, 2018

Turkije opent grote aanval op hoge inflatie: ‘Totale oorlog’

De Turkse minister van Financiën belooft met de introductie van een nieuwe reeks maatregelen om de inflatie te bestrijden een “totale oorlog” te voeren tegen de abrupt gestegen inflatie in het land.

“Dit programma voor een allesomvattende oorlog met inflatie zal het beleggersvertrouwen verder vergroten”, liet minister Berat Albayrak dinsdag weten.

Volgens het programma zal tot aan het einde van dit jaar geen sprake zijn van stijgingen in elektriciteits- en aardgasprijzen. De overheid zal bedrijven ondersteunen om ontslagen te voorkomen.

“Onze banken zullen tien procent korting geven op leningen met hoge rente die na 1 augustus zijn gesloten”, zei Albayrak. “Ondernemingen die deelnemen aan het anti-inflatieprogramma, passen tot het einde van dit jaar een minimumkorting van tien procent toe op hun producten”, legde hij uit.

Bedrijven die onder de huidige omstandigheden proberen hun winst te vergroten, zouden op korte termijn grotere verliezen veroorzaken, waarschuwde de Turkse minister.

Volgens het statistisch instituut van het land bereikte de inflatie in Turkije in september 24,52 procent tegen 17,90 in augustus. In die tijdsperiode opende de VS een aanval op de Turkse economie na de Brunson-zaak. In de afgelopen vijf jaar stond de inflatie op jaarbasis op het laagste niveau van 6,13 procent in april 2013, terwijl dat cijfer in september het hoogste niveau bereikte.

Het nieuwe economieprogramma van Turkije, dat vorige maand is aangekondigd, benadrukt dat de inflatiedoelstelling van het land 20,8 procent is voor dit jaar, 15,9 procent voor volgend jaar, 9,8 procent in 2020 en 6 procent in 2021.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 09-10-2018

Oct 09, 2018
Loading posts...