<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Sep 25, 2021

Turkije opent jacht op supermarktketens na abnormale prijsverhogingen

Het Turkse ministerie van Handel heeft naar aanleiding van aanvragen en klachten van burgers handelsinspecteurs aangesteld om alle prijzen en met name de prijswijzigingen bij de vijf grote ketenmarkten in Turkije te controleren en nauwlettend te volgen. De binnengekomen klachten hebben betrekking tot de exorbitante prijsstijgingen van basisvoedsel en benodigdheden in de afgelopen periode.

In een schriftelijke verklaring is benadrukt dat er wordt gekeken of er in 81 provincies sprake is van overtredingen. Op bevel van handelsminister Mehmet Muş wordt gekeken of er exorbitante prijsstijgingen zijn doorgevoerd in een breed scala van producten, van eieren tot melk, van pasta tot rijst, van groenten en fruit tot schoonmaakmiddelen in de vijf grote ketenmarkten die actief zijn door het hele land en het meest wijdverbreide netwerk van filialen hebben.

“Als ministerie zijn wij vastbesloten om onze strijd voort te zetten tegen degenen die de vrije concurrentie en marktomstandigheden tegengaan en consumenten onrechtvaardig behandelen en om in dit verband allerlei maatregelen te nemen binnen het wettelijke kader”, aldus het ministerie.

Ook zijn groente- en fruithallen die leveren aan markten gecontroleerd op abnormale prijswijzigingen. Daarnaast zouden supermarktketens mogelijk via allerlei constructies en nieuwe eigen tussenbedrijven ervoor zorgen dat voedselprijzen worden gemanipuleerd.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan verklaarde deze week dat er inderdaad sprake is van een abnormale prijssituatie en zijn regering daar een stokje voor zal steken. “Er is sprake van marktmanipulatie door vijf grote winkelketens. Als ze eerlijker handel zouden drijven, kon de burger producten tegen betaalbare prijzen kopen. Ons handelsministerie treft de nodige maatregelen en zal de vereiste operaties uitvoeren.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 25-09-2021

Sep 25, 2021
Loading posts...