<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
May 06, 2023

Turkije opent langste tunnel van Europa

In diverse provincies in Turkije zijn deze week binnen een dag vijftig kilometer aan nieuwe tunnels geopend.

De Turkse minister Adil Karaismailoğlu (Infrastructuur) liet tijdens de ceremonies weten dat zijn regering eenentwintig jaar geleden een Turkije kreeg en ging leiden dat in totaal slechts vijftig kilometer aan tunnels had. Dat is nu 720 kilometer geworden. “Nu openen we binnen één dag vijftig kilometer aan tunnels, de Nieuwe Zigana, Demirkapı en Maçka Karahava. Dit is het nieuwe Turkije. Onze investeringen dragen flink bij aan de economie en verkeersveiligheid.”

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan maakte de opening voor een grote menigte Turken in Trabzon bekend.

Zigana

Tussen de twee provincies Trabzon en Gümüşhane is de Nieuwe Ziganatunnel in gebruik genomen. Die is met zijn tweemaal 14,5 kilometer de langste dubbele landtunnel van Europa en de derde langste ter wereld.

De nieuwe tunnel is gratis (geen tolweg) en verkort de reisduur tussen de twee steden van 1,5 uur naar 40 minuten. Ook gaat de verkeersveiligheid flink omhoog, omdat dankzij de tunnel in totaal negentig bochten op de nu oude route worden vermeden.

Het grote Turkse tunnelproject, volledig door Turkse ingenieurs ontwikkeld, verbindt de oostelijke Zwarte Zeeregio met het Midden-Oosten, de Kaukasus en Iran en cruciaal is voor de nieuwe zijderoute.

De tunnel is ook een logistieke corridor tussen Erzurum en Trabzon en dus van groot belang. “Als een van de belangrijkste en grootste tunnels ter wereld, biedt het zowel geweldige diensten aan de regio en ligt op een belangrijke logistieke as die de haven van Trabzon verbindt met Centraal-Anatolië en het zuiden en oosten van Turkije.”

Maçka Karahava

Startend vanaf Maçka in Trabzon tot Zigana zijn zeven tunnels van in totaal 9,4 kilometer aangelegd.

Demirkapı

Tussen het zuidwestelijke Antalya en centrale Konya ging deze week de Demirkapıtunnel open, een dubbele tunnel van in totaal tien kilometer.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 06-05-2023

May 06, 2023
Loading posts...