<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Aug 03, 2019

Turkije opent nieuw observatorium met grootste telescoop in 2020

In Turkije opent volgend jaar een nieuw observatorium met daarin de tweede grootste infraroodtelescoop van Europa. Internationale wetenschappers zullen ook profiteren van de nieuwe Turkse sterrenwacht.

Dat liet de directeur van het Oost-Anatolisch Observatorium (DAG) Cahit Yeşilyaprak zaterdag weten.

De telescoop met de beste optische eigenschappen in zijn klasse zal niet alleen voor Turkse wetenschappers beschikbaar zijn, maar ook voor internationale onderzoeksactiviteiten.

DAG wordt het grootste ruimteobservatiecentrum in de regio en de eerste die infraroodobservaties uitvoert in Turkije, zei Yeşilyaprak tijdens het National Sky Observation Festival in de mediterrane stad Antalya.

De bouw van de faciliteit, gelegen op een hoogte van 3.170 meter in de Karakaya-heuvels in het dorp Konaklı, startte in 2012 met de steun van het Onderzoeks- en Toepassingscentrum van Astrofysica aan de Atatürk Üniversiteit, ook in Erzurum.

DAG is ontworpen en wordt gebouwd door Turkse ingenieurs en architecten. De speciale spiegel komt uit Rusland. “Over drie jaar kunnen we onze eigen spiegels coaten”, aldus de Turkse directeur.

De andere sterrenwacht van Turkije, het Nationale Observatorium van TUBITAK, is sinds 1997 actief.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANTALYA | Gepubliceerd: 03-08-2019

Aug 03, 2019
Loading posts...