<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Apr 05, 2021

Turkije pakt admiraals op achter verklaring die stinkt naar nieuwe couppoging

De Turkse politie heeft tien gepensioneerd admiraals gearresteerd die achter een open brief zitten waarin indirect een nieuwe staatsgreep wordt beoogd. Dat is vrijwel door iedereen in Turkije met klem veroordeeld.  

Als dekmantel hebben de 103 (later: 104) gepensioneerde admiraals hun handtekening gezet onder onderwerpen zoals dat de aanleg van het broodnodige Turkse ‘Suez-kanaal’, het Kanaal Istanbul, gestopt moet worden, Turkije zich niet uit (omstreden) internationale verdragen moet terugtrekken en het land zich niet meer veel zou houden aan de principes van Atatürk. “Ken jullie plek”, reageerde het Turkse presidentschap. “Niemand komt aan onze democratie en toekomst.”

Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak. Vier verdachten zijn vanwege hun leeftijd niet van hun bed gelicht, zij moesten zich zelf melden bij het politiebureau. Alle gepensioneerde admiraals worden verdacht van samenzwering tegen de staatsveiligheid en orde, artikel 316/1 van het Turkse wetboek van strafrecht.

Reacties

Veel politici reageren geërgerd op de schandalige zet van de admiraals. Het Turkse volk eist dat al hun privileges, zoals een ruim pensioen, beveiliging en auto met chauffeur worden ingenomen. Ook wordt benadrukt in interviews met sleutelfiguren dat het Turkse volk deze keer geen genade zal tonen aan coupplegenden en diens steuners.

Kort voordat de verklaring verscheen, waren signalen vanuit omstreden ‘oppositiepersonen’ dat er binnenkort “iets staat te gebeuren” en de huidige regering “live zal worden berecht op de staatsomroep, ook te volgen door de internationale gemeenschap”.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 05-04-2021

Apr 05, 2021
Loading posts...