<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jul 17, 2018

Turkije pakt halalwereld aan met nieuw agentschap

Turkije heeft het eerder bekendgemaakte agentschap voor certificering van halalproducten deze week opgericht. Dat gebeurde na een decreet van de Turkse president.

Het Turkse ministerie van Handel zal samen met het agentschap genaamd HAK (Helal Akreditasyon Kurumu) de enige autoriteit zijn die instellingen zal accrediteren voor het uitgeven van halalcertificaten. Die goedkeuring en keurmerk geldt ook voor buitenlandse certificeringsbedrijven.

De voormalige Turkse minister van Economische Zaken legde in oktober vorig jaar uit waarom dat nodig is. “Turkije hoort een leider en regelgevend land te worden in de mondiale halalmarkt. Helaas worden halalcertificaten afgegeven door instellingen die niet islamitisch zijn. Hierbij bepalen zij of een product halal of haram is.”

Het Turkse agentschap zal niet alleen in Turkije accreditatie verstrekken aan toezichthoudende instanties, maar zal dit via buitenlandse kantoren ook doen in 36 andere landen.

“De halalstandaarden zijn middels SMIIC (The Standards and Metrology Institute for the Islamic Countries) vastgesteld. Dit is een gevoelig onderwerp. Deze Turkse wet zal niet bepalen of iets toegestaan is voor moslims of niet, omdat het zich zal baseren op de standaarden die de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS) in 2010 heeft bepaald.”

De halalcertificering beperkt zich niet alleen tot de voedselsector, maar omvat ook de volgende sectoren: textiel [o.a. varkensleer], farmaceutica, cosmetica en dienstverlening [o.a. halalhotels, financiële instellingen].

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 17-07-2018

Jul 17, 2018
Loading posts...