<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 03, 2018

Turkije past reisadvies Frankrijk aan

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Frankrijk aangepast na aanhoudende gewelddadige protesten in dat land.

Turkse burgers die in Frankrijk wonen en die naar het Europese land reizen worden geadviseerd om manifestatieruimten te vermijden en zich niet op plaatsen te bevinden die hun veiligheid in gevaar kunnen brengen.

Ook worden Turken gevraagd om voorzichtig te zijn op auto- en snelwegen, verwijzend naar de recente sluiting van wegen, barricades en blokkades.

Het ministerie adviseert ook burgers die van en naar Frankrijk reizen “om de lokale media te volgen, verdere waarschuwingen van onze Franse autoriteiten, ons ministerie en onze ambassade in Parijs te volgen”.

‘Gele hesjes’

Duizenden ‘gele hesjes’-demonstranten hebben zich de afgelopen twee weken in Parijs en verschillende andere steden verzameld om te protesteren tegen de controversiële brandstofbelasting van de Franse president Emmanuel Macron.

De betogers, die over het algemeen op het platteland wonen vanwege hoge huren in het stadscentrum, eisen van Macron vermindering van brandstofbelastingen en vragen om betere economische regelingen.

De Franse politie zette zaterdag traangas en waterkanonnen in op protestanten rond de beroemde Champs-Elysees-straat in de hoofdstad Parijs. Betogers staken een groot aantal voertuigen en vuilnisbakken in vuur en vlam en bekogelden agenten met stenen en flessen.

Ze riepen dat Macron ontslag moet indienen en bekladden dat ook op muren. Sommigen probeerden de veiligheidsbarrières naar het Elysee-paleis door te breken, maar de politie blokkeerde ze met traangas. Straten in verschillende steden waren gesloten voor verkeer.

Volgens de Franse autoriteiten marcheerden ongeveer 5.500 demonstranten door de straten van Parijs.

Tot nu toe zijn minstens twee mensen gedood en 890 mensen gewond geraakt, terwijl 158 van hen veiligheidsfunctionarissen zijn. Ruim 1.080 mensen zijn gearresteerd en 9 demonstranten zijn veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf.

Macron waarschuwt dat de daders van het geweld in aanhoudende protesten in Parijs zullen worden gestraft.

Volgens een onderzoek in het land steunt 84 procent van de Fransen de ‘gele hesjes’, meeste afkomstig uit de middeninkomensgroep.

In Frankrijk zijn de brandstofprijzen het afgelopen jaar met meer dan 20 procent gestegen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 03-12-2018

Dec 03, 2018
Loading posts...