<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jul 25, 2015

Turkije: “PKK of Daesh, het Westen moet terreurgroepen gelijk behandelen”

De Turkse minister van EU-Zaken Volkan Bozkır heeft fel uitgehaald naar de westerse gemeenschap tijdens een bijeenkomst van ministers en staatssecretarissen voor Europese Zaken, gehouden door de Raad van de Europese Unie in Luxemburg.

“Het is onaanvaardbaar dat er in Europa of in de westerse gemeenschap onderscheid gemaakt wordt tussen terreur die Europa en het Westen daadwerkelijk schade aanricht en terreurgroepen die geen invloed lijken te hebben in Europa”, merkte Bozkır op.

web3rqfweascd

De opmerkingen van Bozkır volgen na luchtaanvallen die door Turkse F-16 straaljagers op Daesh (IS) doelen in Syrië zijn uitgevoerd. Afgelopen donderdag is tijdens een grensoverschrijdend vuurgevecht met Daesh-militanten een Turkse soldaat omgekomen.

“Voor ons zijn de Koerdische PKK, DHKP-C [extreem-linkse Revolutionair Volksbevrijdingsleger], Daesh en al-Qaeda allen terroristische groeperingen van hetzelfde kaliber. Turkije heeft tot nu toe nog nooit een onderscheid gemaakt tussen deze groepen”, zei Bozkır. “Gezien de doelstellingen van de genoemde terroristische groepen verwacht Turkije een gelijke houding van de EU-landen en de westerse wereld.”

De PKK staat op de lijst van terroristische organisaties, erkend door Turkije, de Verenigde Staten en de EU. DHKP-C was vooral actief tijdens de Koude Oorlog, maar de groep heeft zijn aanvallen in de afgelopen jaren een nieuw leven ingeblazen. De moord op een openbare aanklager in maart in Istanbul is opgeëist door de DHKP-C.

“Als de EU-landen door blijven gaan met het maken van onderscheid tussen deze groepen, zal dat ernstigere resultaten opleveren. Wij zijn niet blij dat zaken gebeuren waarvoor we al enige tijd hebben gewaarschuwd en van te voren onze zorgen hebben geuit. We verwachten meer dan ooit van de westerse wereld en Europese lidstaten door te zien dat ze naast ons staan”, aldus de Turkse minister.

 

© Turksemedia.nl | AA – LUXEMBOURG

Jul 25, 2015
blog comments powered by Disqus
Loading posts...