<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Oct 10, 2016

Turkije reageert boos op Syrië en Irak: ‘Verdedig eerst je land voordat je praat’

De kritiek die Turkije van de Syrische en Iraakse regering ontvangt omdat Turkse militairen actief bezig zijn in Syrisch en Iraaks grondgebied (met zuiveren van terroristen en terreurgroep Daesh/IS), heeft ervoor gezorgd dat de Turkse premier Binali Yildirim met een uithaal is gekomen als antwoord op het ‘ongemak’ van de buurlanden.

“Leer eerst hoe je een staat moet vormen en je bevolking moet beschermen. Zorg eerst ervoor dat je bevolking niet wordt uitgemoord”, reageerde Yildirim woedend tijdens een prijsuitreiking van een universiteit in Istanbul. “Ga dan pas Turkije bekritiseren. Nu zijn jullie komisch bezig met jullie kritiek.”

De Turkse premier legde uit wat ‘komisch’ is aan de kritiek van Syrië en Irak: “Deze regeringen waren muisstil toen landen die daar niets te zoeken hadden, van alles deden in die landen. Turkije betaalt de volle prijs vanwege de onrust in de regio.”

Yildirim gaf aan dat nu Turkije met oplossingen komt, deze landen zich ongemakkelijk voelen. “Terreurgroepen kunnen in die landen ongestoord door met wat ze willen bereiken. Als deze landen de machten, die daar niet voor oplossingen zijn, blijven laten huisvesten, is het logisch dat Turkije ingrijpt voor de eigen veiligheid, waar het recht op heeft. Turkije zal alle maatregelen nemen in de strijd tegen terreur om de eigen grenzen en het volk te beschermen”, zei Yildirim.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan liet weten dat de strijd in Irak en Syrië tegen terroristen van levensbelang is voor de veiligheid van Turkije. “Daarnaast hangt de veiligheid van de energiebronnen van de wereld af van het zuiveren van deze regio’s van terroristen”, zei hij erop wijzend waarom de veiligheid van die regio zo cruciaal van belang is.

Terreur

Over de recente aanslag in Şemdinli, waarbij zondag achttien mensen, waarvan tien Turkse militairen, omkwamen door een zelfmoordaanslag van terroristen met vijf ton explosieven, liet premier Yildirirm weten dat het om de laatste stuiptrekkingen van de desbetreffende terreurgroep en hun steuners gaat. “Ze hebben zware verliezen geleden, met name op het platteland. Tot nu toe hebben onze veiligheidsdiensten vele soortgelijke aanslagen voorkomen. Alle voorzorgsmaatregelen worden getroffen en zullen toenemen”, aldus Yildirim.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 10-10-2016

Oct 10, 2016
blog comments powered by Disqus
Loading posts...