<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Apr 25, 2017

Turkije reageert keihard op besluit Raad van Europa

Turkije heeft dinsdag met afschuw gereageerd op het besluit van de Raad van Europa. Die stemde in om Turkije onder toezicht te plaatsen.

Het gaat volgens de Turkse EU-minister Omer Celik om een historische fout van het Europese orgaan. “Het gaat om een oneerlijke beslissing”, voegde Celik eraan toe.

De Turkse minister ergerde zich ook aan de uitsluitende houding van de raad, “nu het land zoveel te verduren heeft gekregen (terreur) en alsnog de veiligheid, vrijheden en mensenrechten heeft weten te waarborgen, ondanks een groot aantal vluchtelingen.” Celik zei ook dat de raad “solidariteit moest tonen, nu Turkije doet wat geen ander land op de wereld kan doen”.

Celik gaf verder aan dat het foute oordeel van de Raad van Europa te maken heeft met de desinformatie en zwarte propaganda over Turkije. “Het beeld dat zij schetsen komt niet overeen met de werkelijkheid. Jammer dat ze van zwarte propaganda, zoals autocratie, agendapunten hebben gemaakt.”

Stemronde

Tijdens de stemronde in Straatsburg bevond zich ook een Turkse delegatie. AK-partij-, MHP- en CHP-parlementariërs stemden tegen het besluit, de HDP-ers Ertugrul Kurkcu en Filiz Kerestecioglu Demir stemden voor een toezicht.

Leden

Enkele leden die een invloed hebben gehad op het besluit zijn de Deense Villumsen, Duitse Hunko en Zweedse Fornarve, melden meerdere Turkse bronnen en persbureaus. Turkije heeft recent aangetoond dat het trio banden heeft met terreurgroep PKK.

Turkije reageert keihard op besluit Raad van Europa2

De twee Villumsen en Hunko waren op 16 april in Turkije aanwezig als ‘onafhankelijke’ Europese waarnemers van het Turkse referendum. Nadat bleek dat zij banden hebben met PKK en meegedaan hebben met nee-campagnes, trok Turkije hun onafhankelijkheid in twijfel, met name nadat door hun het Turkse referendum in twijfel werd getrokken. Hunko was ook te zien met een PKK-vlag in zijn handen.

Cavusoglu

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu veroordeelde het besluit van de raad en noemde het onrechtvaardig. Hij zei dat Turkije niet anders kan dan zijn lidmaatschap te gaan heroverwegen.

Vice-premier

De Turkse vice-premier Numan Kurtulmus had ook geen goede woorden over het Europese besluit: “Dit is helaas het product van stap voor stap groeiende racistische, fascistische, anti-Turkse, anti-islamitische en anti-Turkije campagnes. Het is een politieke beslissing, die niet voldoet aan de realiteit.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – STRAATSBURG – ANKARA | Gepubliceerd: 25-04-2017

Apr 25, 2017
blog comments powered by Disqus
Loading posts...