<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Apr 14, 2020

Turkije reageert op Griekse aantijgingen: ‘Verberg misdaden niet’

Turkije verwierp maandag de beschuldigingen van de Griekse minister van Migratie waarin werd beweerd dat Ankara “de vluchtelingendeal met de EU heeft geschonden” en daarbij “de corona-epidemie als excuus” is gebruikt.

In een verklaring zei Hami Aksoy, woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat Notis Mitarachi deze beweringen heeft gedaan om “de feiten te verdraaien” en “met het motief om de misdaden die dit land [Griekenland] tegen asielzoekers heeft begaan, onder het tapijt te vegen”.

“Turkije komt de verplichtingen van de overeenkomst van 18 maart na. Zo daalde het aantal illegale overtochten naar Europa met 92 procent. In dit verband voldoet de EU niet aan haar verplichtingen”, benadrukte Aksoy.

In het kader van de overeenkomst accepteert Turkije alleen de terugkeer van de vluchtelingen die de Griekse eilanden hebben bereikt, wiens verzoek om internationale bescherming is afgewezen of die geen internationale bescherming nodig hebben. “Tot op heden zijn, in overeenstemming met deze voorwaarden, 2.139 irreguliere migranten uit Griekenland teruggehaald.”

Aksoy merkte op dat Griekenland asielaanvragen een maand heeft opgeschort en dat dit in strijd is met de oprichtingsovereenkomsten van de EU en internationale verplichtingen.

Griekenland heeft ook geprobeerd asielzoekers naar Turkije te sturen zonder asielzoekers te registreren en asielaanvragen te beoordelen, ook in strijd met de overeenkomst, onderstreepte de Turkse buitenlandwoordvoerder.

Aksoy zei dat de kritiek van internationale organisaties duidelijk aantonen dat de nieuwe asielwet van Griekenland niet voldoet aan internationale normen en EU-richtlijnen.

Hervestigingsprogramma EU

“Anderzijds worden er maatregelen genomen om de volksgezondheid en veiligheid te beschermen als gevolg van de wereldwijde covid-19-uitbraak. In feite heeft de EU het hervestigingsprogramma, dat een belangrijk onderdeel is van de consensus van 18 maart, tijdelijk opgeschort om de volksgezondheid te beschermen.”

Om dezelfde reden heeft Turkije ook tijdelijk het overnameproces voor vluchtelingen stopgezet en dit aan de Griekse autoriteiten gemeld, zei hij.

Aksoy benadrukte ook dat de vluchtelingenkampen in Griekenland in erbarmelijke omstandigheden verkeren. Hij verwees naar de woorden van een Griekse journalist die vluchtelingenkampen in Turkije had bezocht en zei “dat Griekenland Turkije als voorbeeld moet nemen”.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 14-04-2020

Apr 14, 2020
Loading posts...