<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Sep 06, 2016

Turkije reageert op ‘pleur op’ van Rutte

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag gereageerd op de woorden van premier Mark Rutte. Die gaf zondagavond tijdens een programma op NPO 1 aan dat de Turkse Nederlanders die een journalist zouden hebben gepest, mogen oprotten.

“De woorden van Rutte met risico op misbruik passen niet bij een premier”, zei de woordvoerder van het ministerie Tanju Bilgiç. “Het ging om een persoonlijke gebeurtenis, een daad die we op geen enkele wijze goedkeuren, tussen een journalist en een enkeling. De desbetreffende woorden van Rutte kunnen worden misbruikt door er een algemene uiting van te maken tegen alle Turkse Nederlanders.”

De Turkse woordvoerder kwam ook met een waarschuwing voor de Nederlandse premier. “Dit soort ongelukkige uitspraken komen in een periode waar xenofobische uitingen door heel Europa toenemen. Dit soort uitspraken kunnen ervoor zorgen dat de participatie van Turkse Nederlanders in alle domeinen van het maatschappelijke leven schade oplopen.”

Bilgiç sprak ook over een teleurstelling: “De Europese intolerantie op de verontwaardiging en boosheid van Europese Turken op de coupdader terreurgroep FETO wordt ervaren als steun aan deze terreurbeweging. Deze intolerantie vergroot onze frustratie tegenover landen die we als bondgenoten en partners zien en van wie we een krachtige steun en solidariteit verwachten.”

Oproep

“We roepen de Nederlandse autoriteiten op om geen verkeerde en uitsluitende houdingen te nemen tegenover de Turken in Nederland”, gaf Bilgiç namens Turkije aan. “We verzoeken de autoriteiten om constructief te zijn tegen de leden van de Turkse gemeenschap die gebruik maken van hun democratische rechten binnen het kader van het rechtssysteem.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA

Sep 06, 2016
Loading posts...