<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Nov 30, 2017

Turkije reageert op zaak Zarrab in VS en ‘steekpenningen’: Valse hoop

De vicevoorzitter en woordvoerder van de Turkse regeringspartij Mahir Ünal heeft donderdag gereageerd op het omstreden verloop van de Amerikaanse rechtszaak tegen de Turks-Iraanse goudhandelaar Reza Zarrab. Die legde woensdag een getuigenis af dat een voormalige Turkse minister 50 miljoen dollar aan steekpenningen zou hebben aangenomen. Zarrab staat terecht “wegens ontduiking van de Amerikaanse sancties tegen Iran”.

“We zien deze dagen dat men hoop begint te krijgen [om de Turkse regering omver te kunnen werpen]”, zei Ünal. “Hun hoop is gebaseerd op een zaak in New York die op een vreemde manier verloopt en geen basis kent in het internationale recht en zelfs niet in de algemene wetgeving die de mensheid kent. De beweringen komen van een man, Zarrab, die [door de VS] is gegijzeld. Men vestigt daar hoop op.”

De woordvoerder van de AK-partij zei ook dat “het hun niet was gelukt tijdens Gezi-protesten, op 17-25 december [juridische coup] en ook niet op 15 juli [couppoging]”. “Nu proberen ze Amerika te gebruiken tegen Turkije. Hier hebben we de volgende boodschap voor: de Amerikaanse rechtsstaat is onder invloed van FETO-leden [Fethullahist Terror Organization], mede mogelijk gemaakt door de diepe staat. De berichtgevingen over de aanklagers en (Amerikaanse) rechters heeft iedereen wel kunnen volgen [banden met Gülenbeweging]. We blijven vanzelfsprekend niet als toeschouwers toekijken hoe ‘dit brein’ Turkije politiek en economisch in het nauw probeert te drijven.”

Ünal: “Het gaat om valse hoop. We zien zeer duidelijk wie en welke groepen allemaal aansluiten om Turkije klem te zetten. Ik doe hier een openbare oproep aan alle burgers. Het volk is op de hoogte van het [valse] spel dat gespeeld wordt. We zullen niet toestaan dat Turkije wordt gegijzeld vanwege (getuigenis en aantijgingen) van een man die onder druk is gezet.”

Deal

Zarrab, tot voor kort de hoofdverdachte, heeft een deal gesloten met de Amerikaanse officier van justitie. Hij wordt nu verhoord als getuige in de zaak.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 30-11-2017

Nov 30, 2017
Loading posts...