<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Apr 07, 2019

Turkije reageert ‘teleurgesteld’ op blunder Frans Timmermans en EU

Turkije is “teleurgesteld” door de opmerkingen van de eerste vicepresident van de Europese Commissie over de afgelopen lokale verkiezingen in het land, liet de Turkse buitenlandwoordvoerder Hami Aksoy zondag schriftelijk weten.

“Turken gingen op 31 maart naar de stembus met een participatiegraad die zelden voorkomt in Europese landen. Daarmee toonden ze nogmaals hun betrokkenheid bij de democratie.”

“Desalniettemin is de oproep van Europese autoriteiten om de resultaten te erkennen, hoewel de officiële resultaten nog niet op sommige plaatsen zijn aangekondigd, als een ongelukkige blunder geregistreerd”, verklaarde Aksoy.

Aksoy’s opmerkingen kwamen nadat Frans Timmermans beweerde dat de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en de heersende partij AK-Partij de verkiezingsresultaten niet zouden respecteren.

Miljoenen Turkse gingen vorige week naar de stembus om hun burgemeesters, gemeenteraadsleden, mukhtars (buurtambtenaren) en leden van oudere raden voor de komende vijf jaar te kiezen.

Volgens onofficiële resultaten leidt de belangrijkste kandidaat van oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP) Ekrem Imamoğlu in Istanbul met 48.79% van de stemmen, terwijl Binali Yıldırım van de AK-Partij met 48.51% van de stemmen volgt.

De AK-partij heeft echter gezegd dat een hertelling de resultaten zou kunnen veranderen. Als reactie op een juridische strijd door de partij besloot de Turkse Hoge Verkiezingsraad (YSK) om enkele stemmen in zeven districten van Istanbul opnieuw te onderzoeken.

Aksoy zei dat het een kwestie van principe is om te wachten op de resultaten van de bezwaren die zijn opgeworpen voor de Turkse kiesraad.

De Turkse buitenlandwoordvoerder bestempelde de “willekeurige en haastige” verklaringen van EU-autoriteiten zonder het gerechtelijke proces te respecteren als “groot ongeluk”.

“We nodigen de EU-autoriteiten uit om de democratische en wettelijke waarden die de Europese Unie vertegenwoordigt niet opzij te zetten voor hun politieke enthousiasme en voorkeuren”, aldus Aksoy namens Turkije.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 07-04-2019

Apr 07, 2019
Loading posts...