<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Nov 20, 2020

Turkije reageert woedend op Australische executies Afghaanse burgers

De presidentiële woordvoerder van Turkije heeft de executies van ten minste 39 Afghaanse burgers door Australische troepen met klem veroordeeld. De moordpartijen in Uruzgan blijken uit een rapport deze week, waarvoor Australië “excuses maakt”.

“Dit is moderne barbarij. Het is duidelijk geworden dat 39 burgers opzettelijk zijn vermoord in Afghanistan om de rekruten van het Australische leger te leren moorden”, reageerde Ibrahim Kalın vrijdag namens de Turkse president op sociale media.

In Afghanistan worden de komende dagen grootschalige protesten verwacht naar aanleiding van de schokkende details uit het rapport.

Australische autoriteiten gaven donderdag na lange tijd toe dat ten minste 39 incidenten van burgermoorden door hun speciale troepen in Afghanistan zijn geregistreerd.

Generaal Angus Campbell van de Australische strijdkrachten maakte excuses bij de Afghanen na het delen van de gruwelijke details.

“Aan de bevolking van Afghanistan, namens de Australian Defence Force, bied ik mijn oprechte en onvoorwaardelijke excuses aan voor elk wangedrag van Australische soldaten. Ik heb rechtstreeks met mijn Afghaanse tegenhanger, generaal (Yaseen) Zia, gesproken om deze boodschap over te brengen”, zei hij donderdag in een televisietoespraak.

Zulk gedrag, zei hij, “had een diepe minachting voor het vertrouwen dat de bevolking van Afghanistan in de Australische strijdkrachten gesteld, in een tijd dat ze om onze hulp hadden gevraagd.”

Het Afghaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde positief op de publieke erkenning van de misdaad, de inzet voor gerechtigheid en compensatie voor de slachtoffers, maar noemde het opzettelijk doden van burgers “onvergeeflijk”.

Het Afghaanse presidentiële paleis in Kabul verklaarde dat president Mohammed Ashraf Ghani in dit verband ook is gebeld door de Australische premier Scott Morrison.

“In dit telefoongesprek uitte de premier van Australië zijn diepste verdriet over het wangedrag van enkele Australische troepen in Afghanistan en verzekerde hij de president van de Islamitische Republiek Afghanistan van de onderzoeken en het waarborgen van gerechtigheid”, aldus de verklaring.

Verziekte cultuur

Het rapport onthult ook dat leidinggevenden vaak niets deden om geweld te voorkomen en het soms zelfs aanmoedigden. “Er waren momenten waarop nieuwe leden van een patrouille gedwongen werden een gevangene neer te schieten, zodat die militair zijn eerste slachtoffer had gemaakt.”

De Australische defensiechef spreekt van een verziekte cultuur waarin “militaire uitmuntend gemengd werd met ego, elitarisme en arrogantie.” Het gaat wellicht “om het meest beschamende hoofdstuk uit de militaire geschiedenis van Australië””.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 20-11-2020

Nov 20, 2020
Loading posts...