<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Sep 05, 2021

Turkije realiseert Europa’s hoogste salarisverhoging voor leraren

Turkse leraren hebben in de afgelopen twintig jaar de hoogste salarisverhoging van Europa gekregen.

Dat benadrukte de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan deze week tijdens een ceremonie voor de indienstneming van 20.000 nieuwe leraren.

Turkije heeft OESO-standaarden bereikt en zelfs ingehaald, zei de Turkse leider over de gemiddelde leerlingenaantallen per klas. In het oude Turkije was dat namelijk een drama, nu is dat zo’n 22 per klas. “Dat is beter dan in het VK, Australië en Frankrijk en op hetzelfde niveau als Duitsland en de VS.”

Per leraar zijn er gemiddeld 17 leerlingen op de basisschool en tussen 12 en 16 bij de onderbouw en bovenbouw van de middelbare school, zei de Turkse president.

De regering-Erdoğan heeft ook de rechten van onderwijzers flink verbeterd. Volgens het rapport van de Europese Unie over onderwijs is Turkije het land met het laagste aantal verplichte lesuren voor leraren in Europa.

Daarnaast blijk uit gegevens van OESO dat de helft van de leraren in Europa aangeeft stress te ervaren op het werk. In Turkije ligt dit percentage op twintig procent. “De leraren in Turkije behoren tot de onderwijzers die de minste stress ervaren van alle Europese landen”, zei Erdoğan.

“Toen we aan de macht kwamen, beloofden we het onderwijs, gezondheid, gerechtigheid en veiligheid in ons land flink te verbeteren. Met andere woorden, we plaatsen onderwijs bovenaan onze prioriteitenlijst. We zien onze onderwijskracht, uitgerust met de kennis en vaardigheden van dit tijdperk, als de locomotief van onze economie, samenleving en democratie”, aldus Erdoğan.

De Turkse leider liet iedereen ook weten dat zijn regering tijdens de coronapandemie twee miljoen tablets heeft uitgedeeld aan leerlingen om onderwijs op afstand voor iedereen mogelijk te maken. Iedereen kreeg ook acht gigabyte internet cadeau. “Ook blijven onze onderwijsboeken gratis en liggen zoals iedereen dat nu gewend is op de eerste schooldag al klaar op de schooltafels.” Hij liet ook weten dat Turkije meer dan 1,1 miljoen leraren heeft.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 05-09-2021

Sep 05, 2021
Loading posts...