<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Apr 09, 2020

Turkije redt leven Italiaans kind (2)

Turkije heeft zijn gesloten luchtruim eenmalig geopend voor een Italiaanse jet om het leven van een ziek 2-jarig kind te redden. Aan boord zaten op de terugweg stamcellen van een Turkse donor voor de Italiaanse peuter.

Op 14 maart mailde arts Massimo Cardillo, tevens directeur van het nationale transplantatiecentrum van Italië, de Turkse autoriteiten en vroeg om hulp voor een zieke peuter, laten Turkse functionarissen weten.

In de mail stond dat na een uitgebreide zoektocht van internationale donorbanken de compatibele donor voor de het Italiaanse kindje, in afwachting van een stamceltransplantatie, in Turkije was gevonden. Echter konden de stamcellen niet opgehaald worden.

Hoewel het Turkse luchtruim is gesloten als gevolg van het coronavirus, maakten de Turkse ministeries van Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken in dit geval een uitzondering om het leven van de peuter te redden. Het Turkse stamcelcoördinatiecentrum zorgde voor de nodige middelen.

Op 31 maart vertrok een vliegtuig vanuit Rome en mocht landen op een van de luchthavens van Istanbul. De stamcellen zijn vervolgens door Turkse artsen aan het Italiaanse team geleverd in een geïsoleerde ruimte op de luchthaven.

Het Italiaanse team bracht de cellen zonder incidenten naar Rome en leverde ze af aan het ziekenhuis voor transplantatie bij de peuter.

Nicoletta Sacchi, directeur van het Italiaanse beenmergdonorregister, zei dat ze “de hulp van Turkije in deze moeilijke periode nooit zullen vergeten”.

“Ik dank de donor, in dit geval de belangrijkste held. We zijn zowel Turkije als de donor dankbaar”, aldus Sacchi.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 09-04-2020

Apr 09, 2020
Loading posts...