<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
May 07, 2022

Turkije renoveert en heropent Armeense kerk

Turkije heeft zaterdag in het zuidoostelijke Diyarbakır een 16e-eeuwse Armeense kerk gerestaureerd en heropend.

De Turkse minister van Cultuur en Toerisme Mehmet Nuri Ersoy was aanwezig bij de openingsceremonie en zei dat iedereen “de opwinding deelt” van de gerenoveerde Armeense kerk Surp Giragos.

De historische kerk in het Sur-district van Diyarbakır werd beschadigd door terroristische aanslagen van de PKK in 2015 en is, nadat de regio is veiliggesteld, daarna gerestaureerd met fondsen van het Turkse ministerie van Milieu, Verstedelijking en Klimaatverandering onder coördinatie van het algemene directoraat van de Stichtingen van Turkije.

De Turkse minister benadrukte dat er in Diyarbakır verschillende culturen en religies samen in vrede leven en hun godsdienst belijden. De regio is de thuisbasis van vele onschatbare bouwwerken, zei Ersoy, waaronder de Armeense Surp Giragos en Chaldeeuwse Mar Petyun kerken.

“Helaas werden deze twee gebouwen, die tot de belangrijke schatten van ons cultureel erfgoed behoren, het doelwit en vernietigd door terreurgroepen, die de afgelopen jaren een schaduw wilden werpen over de vrede en rust van de stad”, liet hij iedereen weten. “We geloven dat de gebedshuizen in heel Anatolië tekenen zijn van respect en gemeenschap onder ons.”

Goede betrekkingen

De kerk, de grootste Armeense Gregoriaanse kerk in het Midden-Oosten, is niet alleen bekend bij de inwoners van de stad, maar ook wereldwijd, onderstreepte Ersoy. De restauratie van de twee kerken heeft ongeveer 32 miljoen lira gekost, omgerekend bijna 2,2 miljoen dollar.

Sahak Mashalian, de patriarch van de Turkse Armeniërs, noemde de opening van de kerk een reddingslijn voor de christelijke bevolking van Diyarbakır, die aan het afnemen is. “Het bevat een belangrijke en betekenisvolle boodschap van vriendschap voor de Armeense wereld in termen van de ontwikkeling van de Turks-Armeense betrekkingen.”

“Er zijn zoveel heldere en positieve gebeurtenissen en ervaringen waarop nadruk op gelegd moet worden in de duizend jaar oude Turks-Armeense betrekkingen die naar onze mening moeten worden aangekaart met de bruggen van vriendschap die in de toekomst moeten worden gelegd.”

“We moeten deze kerk, die is geopend voor aanbidding, zien als een monument van goede nabuurschapsbetrekkingen tussen Armeniërs, Turken en Koerden, christenen en moslims”, onderstreepte de patriarch.

Turkije kent een omvangrijke Armeense minderheidsbevolking.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 07-05-2022

May 07, 2022
Loading posts...