<< Terug naar home | Lifestyle

Posted by Turkse Media
Sep 27, 2018

Turkije restaureert eerste moskee van Afrika en graftombes metgezellen profeet

De Turkse staatsorganisatie voor ontwikkelingshulp TIKA heeft de restauratie van de historische Al-Nejashi Moskee in Ethiopië voltooid. Ook is het graf van koning Ahmed Nejashi van Abessinië (Habeşistan kralı Necaşi) en vijftien graftombes van metgezellen van profeet Mohammed hersteld.

De moskee ligt in de stad Wukro, 790 kilometer ten noorden van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Volgens overleveringen is Al-Nejashi de eerste moskee van Afrika. Het gebedshuis is vernoemd naar Nejashi, die metgezellen van de profeet hielp ontsnappen aan vervolging in Mekka.

In een verklaring zei TIKA dat de restauratie deel uitmaakt van een plan om gemeenschappelijke culturele waarden en bezittingen in het buitenland te bevorderen en bij te dragen aan de ontwikkeling van intergouvernementele samenwerking.

Als onderdeel van het project is ook het pad naar de moskee hersteld. Het pad dat naar de graftombes in de achtertuin van de moskee leidt heet ‘Metgezellenstraat’.

“Het project heeft de begraafplaatsen gerestaureerd en geschikt gemaakt voor bezoekers. Dit zal het toerisme bevorderen en daardoor bijdragen aan infrastructuur zoals hotels, winkelcentra, restaurants en musea in de omgeving”, aldus TIKA.

Islam

De Al-Nejashi Moskee heeft een belangrijke plaats in de Islamitische geschiedenis. Dit is waar de eerste hijra (migratie) plaatsvond door de metgezellen van de profeet na vervolging en marteling in Mekka. Op bevel van de profeet gingen zij op reis, staken de Rode Zee over en bereikten de Hoorn van Afrika om de eerste moslimgemeenschap van Afrika te stichten.

Al-Nejashi verwelkomde de immigranten en garandeerde hen bescherming. Hij was onder de indruk van het geloof en accepteerde kort daarna de Islam.

Onlangs hebben buurlanden Ethiopië en Eritrea een vredesakkoord ondertekend na twee decennia van conflicten. De Eritrese moslims maakten de desbetreffende gerestaureerde moskee hun ontmoetingsplaats. De tiende dag van de Islamitische maand Muharram is herdacht in die moskee met aanwezigheid van duizenden Eritrese moslims.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ADDIS ABEBA – ANKARA | Gepubliceerd: 27-09-2018

Sep 27, 2018
Loading posts...