<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Jul 06, 2019

Turkije restaureert moskee in Zuid-Afrika na aanslag rechts-extremisten

De Turkse staatsorganisatie voor ontwikkelingshulp (TIKA) heeft een historische moskee in Zuid-Afrika grootschalig gerestaureerd. Het gebedshuis in de township Soweto in Johannesburg liep flinke schade op na een aanslag van rechts-extremisten.

“We zijn benaderd door leiders van de Soweto-moskee om te helpen bij het repareren van het dak, maar we besloten om de hele moskee te renoveren”, verklaarde TIKA-coordinator in Zuid Afrika Mehmet Akif Şekerci.

De Soweto-moskee raakte in 2002 ernstig beschadigd na bombardementen van rechts-extremisten.

“We zijn de Turkse regering, die onze moskee heeft gerenoveerd, zeer dankbaar. De mensen in Soweto waarderen dit enorm”, reageerde Luqmaan Mogapi, woordvoerder van de moskee.

De moskee, die in 1984 is gebouwd, was de eerste in het township Soweto. Daar wonen veel anti-apartheidsactivisten, waaronder de voormalige president president Nelson Mandela, overleden in 2013.

“Winnie Mandela, vrouw en dissident van Nelson Mandela, was onze eregast bij de opening van deze moskee in augustus 1986”, liet Mohapi weten.

Hij zei dat het gebedshuis door veel beroemde moslims is bezocht, waaronder de overleden legendarische bokskampioen Muhammad Ali.

De moskee is versierd met Turkse kalligrafie, maar heeft ook unieke Zuid-Afrikaanse kunstschilderingen aan de buitenkant. Een groot gedeelte van de bouwmaterialen en onderdelen zijn lokaal gekocht en vervaardigd. “Waarvoor ook onze dank aan de Turkse regering.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – PRETORIA | Gepubliceerd: 06-07-2019

Jul 06, 2019
Loading posts...