<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Nov 23, 2020

Turkije roept ambassadeurs EU, Italië en Duitsland op het matje

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandag de Europese, Italiaanse en Duitse ambassadeurs ontboden na een illegale bestorming van een Turks schip op weg naar Libië.

Turkije gaf de Europese gezanten en de Duitse zaakgelastigde een diplomatieke nota naar aanleiding van een bestorming en urenlange illegale zoektocht van het MV Roseline A-vrachtschip varend onder Turkse vlag. De zoektocht vond plaats door een Duits fregat met een Griek aan de leiding in het kader van Operatie Irini, een Europese missie die eerder dit jaar werd gelanceerd om het VN-wapenembargo tegen het door oorlog verscheurde Noord-Afrikaanse land Libië af te dwingen.

De nota benadrukte dat “het incident in strijd is met het internationaal recht en dat onze rechten op compensatie voorbehouden zijn”, verklaarde het Turkse ministerie.

Turkije onderstreepte dat hoewel het schip het embargo niet schond, de beperkingen op een bevooroordeelde manier worden afgedwongen ten gunste van krijgsheer en couppleger Khalifa Haftar.

Ankara benadrukte eerder dat het Turkse schip alleen verf, verfmaterialen en humanitaire hulp naar de Libische haven van Misrata vervoerde. Toen dat ook daadwerkelijk werd aangetroffen op het schip, werd de Europese missie afgeblazen.

De zoektocht en bestorming per helikopter is in strijd met het internationaal recht, dat vereist dat een partij, in overeenstemming met het zeerecht, toestemming van de vlaggenstaat van een schip verkrijgt voordat een schip wordt doorzocht, is verklaard.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 23-11-2020

Nov 23, 2020
Loading posts...