<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
May 13, 2022

Turkije roept Franse ambassadeur op het matje

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag de Franse ambassadeur in Ankara ontboden. Namens ambassadeur Herve Magro, die zich op dat moment in het buitenland bevond, meldde zaakwaarnemer Grammont zich op de Turkse buitenlandpost.

Aanleiding is een aanslag met vuurwerkachtige explosieven op het Turkse consulaat-gebouw in Parijs door PKK-sympathisanten donderdag.

Grammont kreeg te horen dat dit al de derde keer is dat het diplomatieke gebouw van Turkije binnen korte tijd doelwit is geworden.

In april 2021 en mei 2021 gebeurde dat ook en Frankrijk nam dat niet zo hoog op, is aan de Franse zaakwaarnemer duidelijk gemaakt. Nu verwacht Turkije wel dat er een gerechtelijke procedure tegen de daders start.

Anderzijds werd ook de verwachting uitgesproken van Frankrijk om concrete, effectieve en snelle stappen te ondernemen door niet tolerant op te treden tegen PKK-militanten, die op de terreurlijst van de Europese Unie (EU) staan.

Grammont kreeg ook te horen dat de Franse autoriteiten de schade aan het Turkse consulaat-generaal in de Franse hoofdstad moeten gaan vergoeden. Dat is namelijk in overeenstemming met verplichtingen op grond van internationale overeenkomsten.

Ook moeten de daders zo snel mogelijk voor het gerecht komen en bestraft worden. Frankrijk dient ook betere beschermingsmaatregelen te nemen, is via de waarnemer aan de Fransen gezegd.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 13-05-2022

May 13, 2022
Loading posts...