<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Aug 21, 2023

Turkije roept Nederland op het matje na Haagse Pegida-provocatie

De Nederlandse plaatsvervangend gezant in Ankara heeft zich maandag moeten melden bij het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Aanleiding was een provocatieve daad van de leider van anti-Islamgroep Pegida. Die verscheurde vrijdag onder politiebescherming een Koran voor de Turkse ambassade in Den Haag.

De vertegenwoordiger van Nederland werd samen met zijn Deense collega ontboden, ook voor Koranverbrandingen voor ambassades van moslimlanden.

Het Turkse ministerie heeft beide landen laten weten dat de aanhoudende aanvallen op heilige boeken moet stoppen. “Er is nogmaals benadrukt dat Turkije deze acties in de sterkst mogelijke bewoordingen veroordeelt”, staat in een verklaring.

Vanuit Nederland werd gereageerd dat de actie “volstrekt smakeloos” en “bewust provocerend en aanstootgevend” is, maar dat de daad valt onder “vrijheid van meningsuiting”. Overigens is dat in tegenspraak met de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, die dergelijke daden niet als vrije meningsuiting laat bestempelen.

Islamofobe figuren en groepen in Noord-Europa en met name in Zweden hebben de afgelopen maanden herhaaldelijk Korans verscheurd en verbrand. Dat leidde tot verontwaardiging in de moslimwereld.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 21-08-2023

Aug 21, 2023
Loading posts...