<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Oct 19, 2021

Turkije roept Nederlandse ambassadeur op het matje

Turkije heeft dinsdag de ambassadeurs van tien landen, waaronder Nederland, Duitsland en de VS, ontboden. Ze zijn gewaarschuwd en kregen op het ministerie in Ankara te horen hun grenzen en plek te kennen, is officieel verklaard. Namens Nederland moest Marjanne de Kwaasteniet op het Turkse ministerie verschijnen.

Aanleiding is een gezamenlijke verklaring van de ambassadeurs of zaakgelastigden van deze landen waarin ze om “een rechtvaardige en snelle oplossing” vragen voor het lopende proces tegen Osman Kavala. Ze eisen dat hij “vrijgelaten moet worden”.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verwierp de verklaring en reageerde dat de bemoeienis neerkomt op een poging om de rechtsmacht van Turkije te beïnvloeden en gerechtelijke procedures te politiseren. De verklaring is “in strijd met de rechtsstaat, de democratie en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht”.

De landen kregen te horen dat Turkije een democratische rechtsstaat is die de mensenrechten respecteert en dat de jurisdictie van het land niet door dergelijke verklaringen kan worden beïnvloed.

De door de Turken zeer geliefde binnenlandminister Süleyman Soylu haalde flink uit naar de landen. “Dat laat hun ‘begrip’ van recht en democratie zien. Het is onaanvaardbaar dat ambassadeurs in een lopende zaak aanbevelingen en suggesties doen aan de rechterlijke macht. Al komen jullie met zijn honderden, het gaat jullie niet lukken Turkije zwart te maken.”

De Turkse justitieminister Abdulhamid Gül verklaarde dat de ambassadeurs hun boekje te buiten zijn gegaan. “Diplomaten zijn verplicht de wetten te respecteren van de staat waarin ze zijn toegelaten. Volgens onze grondwet is het niet de plicht van een ambassadeur om aanbevelingen en suggesties te doen aan onze rechtbanken. Juist deze houding van het niet kennen van diens plek en grenzen werpt een schaduw over de rechtsstaat.”

De Turkse parlementsvoorzitter Mustafa Şentop gaf de landen een lesje democratie en rechtstaat. “Terwijl zelfs het Turkse parlement grondwettelijk geen vragen mag stellen over lopende rechtszaken, is het helemaal niet aan ambassadeurs van andere landen om te zeggen hoe rechters moeten oordelen. Dit is hooghartigheid. Bemoei je met je eigen zaken.”

Kavala

Westerse media schotelen hun lezers voor dat Kavala ‘een zakenman’ en ‘filantroop’ is, maar de Turken zien hem als een van de mannen achter de Gezi-protesten tegen president Erdoğan met gigantische economische schade voor Turkije tot gevolg (zo’n 150 miljard euro). Sinds de Gezi-protesten stijgt de destijds stabiele wisselkoers tussen de euro en lira. Ook zou Kavala, ‘de Soros van Turkije’ genoemd, betrokken zijn geweest bij de couppoging in 2016.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 19-10-2021

Oct 19, 2021
Loading posts...