<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Feb 17, 2018

Turkije roept zaakgelastigde Nederland op het matje

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag de zaakgelastigde van Nederland in Ankara ontboden.

Zaakgelastigde Erik Weststrate moest uitleg geven over de inspanningen in Nederland inzake de Armeense kwestie een ‘genocide’ te laten noemen. Weststrate kreeg te horen “dat het onacceptabel is dat de Armeense genocide voor politieke doeleinden wordt gebruikt en daarmee wordt afgeweken van de historische en wettelijke context”. “We nodigen Nederlandse politici uit zich te ontdoen van hun vooroordelen over Turkije en de geschiedenis niet te politiseren”, verklaarde de Turkse woordvoerder Hami Aksoy.

Turkije laat sinds 2005 aan Nederland weten dat het mag bijdragen aan een oplossing door de zogeheten ‘Gemeenschappelijke Geschiedenis’-commissie te steunen, die de kwestie zal onderzoeken en volledig onafhankelijk zal zijn. Deskundigen van de Ottomaanse geschiedenis zullen ook de kans krijgen zich aan te sluiten bij de commissie.

Onder aanvoering van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind willen regeringspartijen in Nederland graag spreken van een genocide, tot ongenoegen van Turkije die de beschuldiging met klem van zich verwerpt. “De houding van Turkije is gebaseerd op wettelijke normen”, voegde Aksoy aan zijn verklaring toe. “Dit besluit zal ook laten zien of Nederland de betrekkingen wel of niet wil normaliseren.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 17-02-2018

Feb 17, 2018
Loading posts...